Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daisy Samuelson död

Daisy Samuelson i Minneapolis har den 8 november 2012 avlidit i en ålder av 94 år.

Hon hade sina rötter i Litullgården i Häradsarvet på Sollerön och i Hållgården i Långlet i Mora och föddes den 12 februari 1918 i Amerikas Dalarna, Isanti County i Minnesota, där hon växte upp på en farm.

Där grundlades hennes intresse för Sverige och det svenskamerikanska kulturarvet och där lärde hon sig tala svenska och dalmål av sina mor- och farföräldrar. Deras utvandring ägde rum redan 1870 (farföräldrarna med tre små barn) och 1882 (morföräldrarna och morfars mor) och det var fascinerande att höra Daisy 140 år senare använda deras gamla språk med många ord och uttryck, som för länge sedan gått ur bruk i Sverige.

Så länge krafterna stod henne bi arbetade hon ideellt på det Amerikansksvenska institutet, där man ofta fann henne i köket, där kakor bakades till julförsäljning och midsommarfirande och frestade besökarna i kaffestugan.

Det var viktigt att hålla på de svenska traditionerna och i institutets kvinnogille, Idun Guild, var hon aktiv medlem liksom i Tvillingstädernas dalaförening, där hon spred trivsel omkring sig vid de månatliga träffarna och vid deras rikt uppdukade bord på Svenskarnas Dag i Minnehahaparken varje sommar.

Hon var en god PR-kvinna för Sverige, där hon tog emot besökare i sin fina moradräkt. Vid Daladagarna på det Amerikansksvenska institutet våren 1998, som blev ett festligt evenemang med många deltagare från olika delar av vårt landskap, var hon en av värdinnorna.

Daisy kommer att saknas av många vänner i svenskkretsarna därute som en av de sista bland traditionsbärarna. Hon var stolt över sitt ursprung och Dalarna hade en speciell plats i hennes hjärta.

Daisy var änka efter morautvandraren Erick Samuelson med rötter i Långlet och Utmeland.

Han var en av tillskyndarna till Vasaloppet i Mora i Minnesota och där blev Daisy den första kranskullan år 1976, ett uppdrag som hon var mycket glad för.

Efter sin mans död levde hon i en nära varm relation till Bjursåsbördige Ward Lundwall.

Daisy Samuelson efterlämnar döttrarna Karin Derfler och Karol Underwood med familjer liksom släkt och vänner i USA och Sverige. Hon kommer att begravas på Fort Snelling National Cemetery i Minneapolis.

Margaretha Hedblom