Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags sätta ned foten i vargfrågan

Det är upplagt för en fortsatt polarisering av vargfrågan efter beskeden i förra veckan från dels Naturvårdsverket, dels miljöminister Lena Ek (C) om hur många individer det bör finnas i Sverige för att åstadkomma en livskraftig vargstam. Naturvårdsverket har kommit fram till siffran 380 och miljöministern anser att 180 vargar räcker. De olika synsätten bygger på olika antaganden och i miljöministern argument för den lägre siffran är det rimligt tro att det finns ett betydande mått av politisk fingertoppskänsla om vad som kan åstadkomma en acceptans i den landsbygd som ska förvalta vargarna.

Det gällande riksdagsbeslutet för vargstammens storlek handlar om 210 djur. Eftersom vargpopulationen redan tros omfatta cirka 300 djur innebär miljöministerns tak att det krävs en avskjutning av varg, via licensjakt eller genom annan form av beskattning, som samtidigt ska säkerställa en genetisk förstärkning av stammen. Svenska jägarförbundet har satt 150 vargar som målsättning, Lantbrukarnas riksförbund (LRF) ansluter sig till miljöministerns synsätt, förutsatt att en antalsreglerad jakt i vinter. Bakom hörnet lurar EU som redan en gång tidigare varit framme och tagit den svenska regeringen i örat.

Aktörerna i vargfrågan måste sätta ned foten och åstadkomma en lösning som eliminerar risken för ett EU-ingripande.