Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för ny folkhälsovecka

För tredje året i rad deltar Säters kommun i Folkhälsoinstitutets satsning "Ett friskare Sverige". Fokus ligger på kost och fysiska aktiviteter och schemat är fyllt av saker som händer.
– Detta har vuxit för varje år, säger folkhälsoplaneraren Malin Lilja Altörn.

Satsningen "Ett friskare Sverige" inleds i dag, måndag. Runt om i Säters kommun arrangeras aktiviteter som har med kost och fysiska aktiviteter att göra.

– Vi riktar oss främst till barn och ungdomar samt pensionärer. Förskolorna har en rad aktiviteter och PRO är väldigt aktiva med saker att göra varje dag. Vi har skickat ut information om detta till olika aktörer och bett dem komma med förslag på aktiviteter och har fått in en rad förslag hälsofrämjande aktiviteter, berättar Malin Lilja Altörn.

Enbacka skola är med i en Superhjältetävling för skolor.

– Den går ut på att barnen får resepoäng om de går, cyklar eller åker kollektivt till skolan i stället för att åka bil. De deltar även i en utlottning med fina priser. Jag hoppas att fler skolor kommer att haka på detta till nästa år, säger Malin Lilja Altörn.

Eleverna i årskurs åtta på Klockarskolan kommer att jobba med kostkoll.

– De får fylla i uppgifter om vad de äter och hur mycket de rör på sig. Sedan får de veta vad de bör veta mer eller mindre av, säger Malin Lilja Altörn.

PRO har planerat in aktiviteter varje dag under veckan. Dessutom finns det flera prova på-aktiviteter i både i Skönvikshallen och på vårdcentralens rehabiliteringsenhet.

– På torsdagskvällen hålls en föreläsning med Michael Bäckman, som har jobbat mycket med skolmaten i Säters kommun och nyligen tog silver i Mat-OS med skolkockslandslaget. Det här är det största arrangemanget under veckan i år. Föreläsningen hålls på Folkets Hus, berättar Malin Lilja Altörn, som konstaterar att aktiviteterna inom förskolan och skolan är ungefär lika många som i fjol.

– Men PRO har många fler aktiviteter i år. Det här arrangemanget finns över hela landet och har vuxit för varje år. I fjol anordnades över 3 000 aktiviteter i hela landet, säger Malin Lilja Altörn.