Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för köpfria söndagar

/
  • I dag, lördagen den 24 november står En köpfri dag (Buy Nothing Day) i fokus. Den firas i många länder och är till för att väcka opinion för minskad konsumtion. Men Waldemar Landén vill gå ännu längre; stängt på söndagarna. Landén stöttar en motion från Miljöpartiet i riksdagen har just söndagsstängt som mål.

Annons

Köpfri söndag är rubriken på en motion som miljöpartisterna Annika Lillemets och Stina Bergström lämnade in till riksdagen i början av oktober. Det är inte så ofta jag hyllar förslag från politiska motståndare, men motionen andas en djärvhet och en friskhet som jag gärna ställer mig bakom.

Motionärerna anför flera skäl till varför vi bör införa söndagsstängt i de flesta av våra butiker i Sverige. Bland annat hänvisar man till den ökande konsumtionen. Om vi fortsättar att handla för fyra procent mer per år har vi fördubblat vår konsumtion om 18 år. Då är inte ökningen av KPI (konsumentprisindex) medräknad.

Riksbanken har som inflationsmål att KPI ska öka med cirka två procent om året vilket skulle innebära att konsumtionen ökar ändå. En ständigt ökande konsumtion är oerhört tärande på vår miljö, något som vi inte har råd med i dag. Vi har ett ansvar gentemot kommande generationer - att lämna över en värld i balans. Då går det inte bara att låta produktionen öka hela tiden.

Förutom den yttre miljön är, enligt de båda miljöpartisterna, miljön för dem som driver små företag inom handeln ett problem. Egenföretagare eller butiker med få anställda får svårt att klara sig i konkurrensen då det kanske innebär arbete sju dagar i veckan eller att behöva betala höga löner under obekväm arbetstid. Vi bygger fler och fler shoppingcentra där det ofta är ett krav att butikerna måste ha öppet både lördag och söndag. Detta kan slå ut de små aktörerna.

Samtidigt är jag medveten om att det finns företag som är beroende av helghandeln, men vi måste kunna väga in både för- och nackdelar.

Köpfri söndag skulle enligt motionärerna ge oss en mer balanserad och sansad syn på konsumtion. Företagen lägger ner tiotals miljarder kronor på reklam och marknadsföring för att vi ska lockas att konsumera så mycket som möjligt. Att få en dag av köpfrihet ger mig som konsument ett större utrymme att kunna reflektera i floran av all reklam och marknadsföring.

Som jag ser det finns det många fördelar med en köpfri söndag – lagstiftning eller ej.

Waldemar Landén

bor i Vikarbyn och han har haft diverse politiska uppdrag i Rättviks kommun för Kristdemokraterna. Landén avslutade sin föreståndartjänst på Erikshjälpen Second Hand i Rättvik vid årsskiftet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons