Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för kälkhockey i Hedemora

På onsdag klockan 19.00 är det dags att snöra fast dig i kälken i Hedemora ishall.
– Kälkhockey är den roligaste – och jobbigaste – paraidrott jag testat säger Christian Hedberg, själv olympier i den disciplin som han nu tillsammans med Magnus Stenberg ger intresserade möjligheten att börja träna.

Kälkhockey är en mycket fysisk och tät sport som passar såväl de som är rullstolsburna som gående personer.

– Jag har testat flera olika handikappsporter efter fallskadan som orsakade min förlamning, bland annat rullstolsinnebandy, tennis, curling och maraton. I augusti 2013 började jag med kälkhockey, jag fick frågan om att testa och sedan gick det som en raket rakt upp med Paraolympics 2014.

Det första mötet med kälkhockey var på ett läger på Åland.

– Jag var som Bambi på hal is, jag låg mer ner än jag satt upp. Det var jättesvårt, men snart fick jag in lite rutin på det. När jag kom hem tränade jag fem dagar i veckan två timmar om dagen med att åka åttor runt tekningscirkeln. Jag är ingen talang utan det är genom träning jag nått hit berättar Christian.

– Träningen för min del är ett sätt att kunna leva utan smärtstillande preparat mot mina hemska smärtor.

Den närmaste klubben för kälkhockey finns i Eskilstuna, och på några år har antalet klubbar i landet ökat från två till i dag närmare elva stycken.

Fem personer har anmält sitt intresse för träningen, men det är bara att komma för den som vill prova på. Magnus Stenberg kommer att hålla i träningarna och Christian sköter det andra runt omkring.

Förutom kälken så är utrustningen i princip som en normal hockeyutrustning, men skridskorna saknar skenor.

– Vi har tio utrustningar och alla som vill får testa och även den som inte har ett handikapp är välkommen att testa.