Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för ett nytt Dalauppror

I bland blir dagordningen något annat än den planerade. Som i går, när Svenskt Näringsliv inbjöd till ett seminarium i Falun med utgångspunkt från vad en ny fabriksetablering skulle betyda för Dalarnas utveckling. Svenskt Näringsliv har tagit fram en rapport, där organisationen analyserat hur en hypotetisk investering i industrin påverkar ett läns ekonomi och arbetsmarknad. Undertonen i rapporten är att det är problem att få exportföretag att etablera sig i Sverige. I exempelkatalogen över etableringar som gått Sverige förbi finns batteriföretaget Boston Power, som inte hamnade i Ludvika utan i Kina.

Men varken regionchef Göran Carlsson eller riksdagsledamot Anders Ahlgren (C), vice ordförande i Region Dalarna, kände igen sig i Svenskt Näringslivs beskrivning över hur det gick till när etableringen gick Ludvika förbi. De anklagade näringslivsorganisationen för att sprida skrönor och hoppades att den del av rapporten som handlar om batterifabriken inte sprids vidare. Inspelet från Carlsson/Ahlgren fick diskussionen att breddas och handla om allt från kultur, kommunikationer, överklagningsrutiner, planbestämmelser till frågan om framtiden för landshövdingeämbetet i Dalarna.

Bo Berggren, presentation överflödig, lovade församlingen att personligen dra i gång ett nytt Dalauppror om det kommer ett statligt förslag om att Dalarna inte längre ska ha en "egen" landshövding. Landshövdingen är en viktig symbolfråga för länet, hävdade han. Då hade Berggren redan hållit en livfull föredragning om hur det gick till när British Steel sommaren 1976 etablerades i Vikmanshyttan. Etableringen räddades, beskrev Berggren saken, genom att dåvarande kommunalrådet Erik Johansson (S) och byggnadsnämndens ordförande i Hedemora avbröt sina semestrar för att med kort varsel en lördagskväll åka in till Stadshuset i Hedemora och okonventionellt utfärda ett nödvändigt byggnadslov.

Innan övningen var slut hade Bo Berggren gett Ulf Berg (M), riksdagsman från By, en gliring över att han, Berg alltså, aldrig har varit i Kristinehallen i Falun och lyssnat på Dalasinfoniettan. Någon annan hade räknat upp raden av positiva investeringar i länet och även efterlyst ett intensivare samarbete mellan industrin och högskolan Dalarna. Arrangörernas Carl Ström hade också hunnit harrangera Älvdalens kommun för agerandet när isoleringsföretaget iCell etablerade en fabrik i Älvdalen i somras.