Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för ett musikaliskt bokslut

Annons

Progressiv rock i samma anda som gamla Genesis och Yes. Ungefär. Så kan man beskriva Introitus. Mats Bender började fila på låtarna redan 1978 och de flesta skrevs fram till 1984. Sedan blev det inte så mycket mer med det hela, utan materialet har legat vilande - tills nu.

- Det är progressiv rock, eller artrock, men med lite enklare byggstenar än vanligt. Det är inte lika introvert, säger han.

För två år sedan bestämde de sig för att det var dags att göra ett bokslut över de gamla låtarna. Både som en dokumentation och som ett sätt att vända blad.

- För tio år sedan hade vi inte kunnat göra det. Då fanns varken tekniken eller tiden, säger Anna.

- En del låtar hör man inte att det är samma låt som då, säger Anna.

- Nej, de har förädlats under arbetets gång. Man har inte samma sätt att tänka på musik som för trettio år sedan, säger Mats.

Anna och Mats brukar uppträda som jazztrubadurer. Vissa av låtarna på skivan har också framförts live tidigare - bland annat Fantasy, som de spelade i Mora kyrka redan 1991.

- Det föll väl ut och vi kände att vi ville göra det igen. Det sista stycket på skivan spelade vi vid Millennieskiftet i Mora, säger Anna.

Anna sjunger och har skrivit alla texter. Hon har satt ord på Mats musik, med ett undantag, då förhållandet var det omvända.

- Jag hade en text som var mitt "gamla spöke". Den heter just Ghost också. Jag gav den till Mats och sa "sätt toner på den här känslan".

Ghost är en av de två nya låtar om finns med på skivan.

Anna och Mats träffades 1987 och har två barn tillsammans. Båda barnen har gått i föräldrarnas fotspår - de är också musiker och kommer att vara med på konserten på lördag.

I övrigt har de tagit hjälp av kompisar och bekanta som ställt upp - dansare, spelmän och andra musiker, samt ljudtekniker och ljussättare. Därför har de kunnat satsa ganska stort, trots en liten budget.

- Blir det pengar över efteråt så får man väl leka jultomte, säger Anna.

De hoppas att det kommer mycket folk. Men det viktigaste är ändå att skivan är färdig.

- Om folk inte gillar det så har man i alla fall fått ur sig det själv, säger Mats Bender.