Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för årets majblomma

I dag börjar majblommorna säljas för 105:e året.
– Det är inte så många som säljer numera, men ändå har intäkterna ökat, säger Birgitta Bergström, ordförande i Borlänges majblomsförening.

Annons

De barn som säljer majblommor får tio procent av intäkterna. När sedan själva materialkostnaden är betald får Borlängeföreningen hälften att dela ut till behövande på orten.

– Resten går bland annat till forskning och till lägerkolonin Galtarö, förklarar Birgitta Bergström.

Förra året delades cirka 50 000 kronor ut till behövande barn i Borlänge.

– Det går till mat, kläder, julklappar, läger, musikskoleavgifter eller något annat att förgylla vardagen med som bidrag till en danskurs eller Peace & Love-biljett, berättar Birgitta Bergström.

Föreningen bestämmer vilka som ska få hjälp och det handlar högst 1 500 kronor per person.

– Jag får så många förtvivlade brev och många är från ensamstående tjejer som tycker det är "skämmigt", som de säger, att be om hjälp.

Hur kan du veta att det är rätt personer som får bidrag?

– Det kan man ju aldrig vara helt säker på, men om du fick läsa breven skulle du förstå att det är kris. En del av de som söker träffar jag också och det känns verkligen rätt, säger Birgitta Bergström.

I Borlänge är det numera bara scouter som säljer majblommor: Josefine Östberg, 10, och Ida Westerberg, 9, är två av dem, och de har bästa försäljningsknepet.

– Man ska helst vara barn, för då köper folk bara för att vara snälla, även om de redan köpt, säger Josefine.