Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att skaffa hund?

Annons

Det finns en massa frågor. Men det man nog inte tänker på är att min nya lilla valp kan vara sönderavlad. Den kan ha en del ärftliga fel. Jag menar höftproblem, ögonproblemhöft eller helt enkelt något annat fel.

När jag ska skaffa mig en hund vill jag vara säker på att det inte kommer att bli problem. Jag vill ha en frisk hund som kan leva livet,

Jag undrar vilka raser som kan ha ärftliga fel?

Schäfer kan ha väldiga problem med ryggar och leder.

Gordon setter var det en stor efterfrågan om, så därför avlade de fram så många som möjligt på kort tid. Och det gjorde att de ärftliga problemen fördes vidare.

Jägarna har sina gråhundar, stövare, jämthund, finnspetts. Men de vet ju vad de ska ha sin vovve till. De har sina intressen som de kan dela med sin hund. Då blir hund och husse/matte både kompisar och väldigt sammansvetsade.

Sen har vi de som gillar att sporta med sina hundar. De utövarsporter agillity och frispy. Här gäller det att ha en hund med mycket intressen och som gillar att vara i form och lära sig nya saker. Här kanske det passar med en hund som har vallning i blodet.

Men vilken hund passar då till den som bara vill ha den som en vän eller som sällskap? De är en svår fråga. Men jag tror ändå att det passar med vilken hund som helst då. Bara att vissa hundar kommer att vara mer krävande än en annan ras.

Själv vill jag helst ha en Rottweiler. Varför kan jag inte svara på. Den är lugn och har hjärna för att lära sig saker och ting lätt. Vissa säger att man skaffar sig stora maffiga hundar för att man själv har dåligt självförtroende eller känner sig svag. Att man vill stärka sig själv med en stor och tuff hund. Ja så kan det säkert vara. Men inte i mitt fall naturligtvis.

Mer läsning

Annons