Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att "natta" trädgården"

Det är dags att "natta" trädgården inför vintern.
Mycket kan göras, en del måste göras, annat kan man högaktningsfullt strunta i.

– Just nu är bra planteringstid. De vintergröna växterna ska helst planteras tidigt på höstkanten, för att hinna utveckla ett bra rotsystem. För dem kan det redan vara lite sent. Men för allt annat är det en perfekt tid, säger Caroline Eriksson på Mora Trädgård.

Hur länge kan man plantera?

– Alla lövfällandet växter så länge som det går att gräva i jorden.

Då är det också dags att dela på de växter som blivit lite för omfångsrika?

– Visst samma gäller för dem. Att flytta växter är också bra nu. Men även här gäller att flytta de vintergröna så tidigt som möjligt.

Hur ska man handskas med gräsmattan nu?

– Håll den lite längre till vintern, inte kortare än fyra till fem centimeter. Och kör över de fallna löven med gräsklipparen så de slås sönder, då tar maskarna hand om dem.

– Men lövlagret får förstås inte vara för tjockt.

– Ett annat bra sätt att ta hand om löven är att lägga dem i rabatterna. Då ger de växterna ett bra skydd i vinter.

– Men tänkt på att inte täcka växterna för tidigt, vänta tills marken börjar frysa, annars är det risk att det ruttnar

– Och klipp inte ner perennerna, låt dem vissna så skyddar de sig själv med bladmassan.

– Men var noga om du fått äppelskorv eller svartfläcksjuka på rosor. Angripna löv ska nogsamt tas om hand och brännas så att svampen som det är fråga om inte sprids, understryker Per Danielsson, Carolines partner på Mora Trädgård.

Just när vi pratar som bäst om gräsmattan kommer en kund och vill köpa hönsgödsel. Det ska vara bra mot mossan i gräsmattan...

– Men inte nu, säger Caroline bestämt och fortsätter:

– Hönsgödsel innehåller mycket kväve. Efter midsommar ska man helst inte kvävegödsla. Får växterna kväve nu, växer de för kraftigt och får svårt att invintra ordentligt.

– Det finns delade meningar om gödslingen, men jag tycker att om man har skött trädgården väl och gödslat under våren och sommaren, så är höstgödsling inte nödvändigt. I stället bör man passa på att skörda och njuta av alla fina färger och allt gott.

Men mossan då?

– Ta den till våren i stället.

– Jag tycker man inte ska riva mossa alls. Gödsla ordentligt på våren. Mossa beror på att jorden är näringsfattig, säger Sara Backlund, trädgårdsstuderande med praktik på Mora Trädgård och får medhåll av Caroline och Per.

Beskärning då?

– Den ska helst göras under JAS-perioden (juli, augusti, september). Träden, och framför allt stenfrukterna, ska beskäras nu! Undantaget är vårblommande buskar, de ska beskäras direkt efter blomningen.

Rosor då?

– De beskärs på våren, men om man fått svartfläcksjuka, så kan man nu på hösten klippa lite försiktigt i skotten för att bli av med svampen.

Hur är det med lökarna?

– Det är dags. Narcisserna måste snarast i jorden. Tulpanerna kan man sätta så längre man kommer ned i jorden. Och använd tumregeln: löken ska så långt ned i jorden att det motsvarar tre gånger löken storlek.

Vad gör man med det som finns i krukorna?

– Det som är frostkänsligt är det dags att börja ta in. Har man perenner i kruka är det bästa att gräva ned den i joden över vintern, då klarar de sig bäst.

– Vissa härdiga växter kan man klara ute om man lindar in krukorna ordentligt.

Men det blir kalt. Vad ska man pynta med?

– Det finns väldigt mycket som klarar sig långt in på hösten/vintern: alunrot, ljung, cyklamen, krysantemum, silver-ek, gräs och en hel del barrväxter, men kom ihåg att vattna om hösten blir torr och varm, säger Caroline Eriksson.