Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagmammorna i Leksand kräver respekt och dialog

– Vi är inga hemmafruar som passar andras barn – vi är enskilda företagare och ett likvärdigt alternativ till förskolan!
Fem dagmammor i Leksand vill ha dialog, respekt och att kommunen tänker om.

I höstas beslutade politikerna i Leksand att ändra villkoren för den enskilda pedagogiska barnomsorgen – det vill säga dagmammorna.

>> Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android <<

Från att man tidigare, precis som förskolan, haft samma ersättning för heltidsbarn och de som går 15 timmar i veckan - sänks ersättningen drastiskt för deltidsbarnen.

De nya villkoren innebär också att dagmammorna inte får ha fler än sex barn, samtidigt som det krävs sex heltidsbarn för att få en hel barnskötarlön. Dagmammorna måste ta de barn som finns i kommunens kö, och får alltså inte välja ut enbart barn med önskemål om heltid.

– De nya villkoren betyder att vi måste ha öppet tolv timmar om dagen, men vi kan i princip inte få ut en heltidslön, konstaterar Frida Park.

Tillsammans med kollegorna Sandra Engstad, Ida Park, Åsa Wigander och Maria Wedin har hon överklagat beslutet om de nya villkoren till Förvaltningsdomstolen.

– För ett år sedan hade vi ett möte med kommunen och blev då lovade både bättre information och kommunikation, berättar Frida Park.

DEBATT: Dagmammor skriver själva - Kommunen utlovar valfrihet men samtidigt hotar våra jobb

Våren gick, sommaren kom och så blev det höst.

– Vi hörde ingenting under den tiden, men så var det någon på förvaltningen som i ett telefonsamtal med en av oss dagmammor råkade nämna att det från årsskiftet skulle bli nya regler.

– Jag tror inte att kommunen medvetet vill försämra för oss, men man har definitivt inte tänkt igenom vilka konsekvenserna blir i praktiken.

De befarar att de nya villkoren kommer innebära att det inom några år inte kommer finnas några dagmammor kvar.

– Hög kvalitet på barnomsorgen är viktigt för oss också. Förskolor är bra, men inte alla barn passar i förskola. Därför behövs valfrihet.

Dagmammorna konstaterar också att förutom att vara pedagoger så är de också kockar, lokalvårdare, ekonomiansvariga och vaktmästare.

– Vi vet att vi inte är en förskola, men det är inte skäligt att ett förskolebarn i Leksand är värt ca 130 000 kronor per år och den som går hos en dagmamma mellan 52 000 och 85 0000 kronor.

– Vi är en liten grupp kvinnliga egenföretagare i ett låglöneyrke. Det handlar inte om att plocka ut några aktievinster, utan om att kunna få en barnskötarlön.

De nya villkoren bryter enligt dagmammorna både mot bestämmelserna om likabehandling samt lagen.

– I skollagen står att "grundbeloppet ska bestämmas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till sin egen pedagogiska omsorg."

– Det finns ingen kommunalt anställd dagmamma som skulle gå med på dessa villkor, konstaterar Frida Park och hennes kollegor.

Det är inte bara i Leksand som dagmammorna har hamnat på kollisionskurs med kommunen. I flera kommuner runt om i Sverige ändrar man villkoren för den pedagogiska omsorgen och protesterna sprider sig.

Läs mer om Leksand