Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DAGMAMMOR: Kommunen som utlovar valfrihet men samtidigt hotar våra jobb

Barn är olika och har olika behov. Därför behövs alternativ i barnomsorgen.

Leksands kommuns vision är "Valfrihet, Professionalitet och Omtanke"; trots detta beslutade man i höstas att kraftigt försämra villkoren för pedagogisk omsorg - dagmammorna.

>> Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android <<

Därmed riskerar Leksands föräldrar att i framtiden inte kunna välja dagmamma som barnomsorg för sina barn.

För tre år sedan gjorde sig kommunen av med den sista kommunalanställda dagmamman; nu finns endast fristående kvar. Och vi strävar efter att erbjuda barnomsorg med hög kvalitet i en liten grupp i hemmamiljö. Med få anknytningspersoner blir barnen trygga. Trygga barn utvecklas och lär. Trygga barn trivs.

Vi skriver årligen kvalitetsrapport och vartannat år gör kommunen tillsyn. Förskolans läroplan är vägledande för pedagogisk omsorg. Vi har hela tiden efterfrågat en öppen dialog med kommunen, trots detta fattade de beslutet om kraftigt försämrade villkor utan dialog med oss.

I och med att vi är en liten verksamhet med få barn är vi extra utsatta när kommunen drastiskt sänker ersättningen. Leksands kommun kräver sedan nyår att vi ska ha öppet 12 timmar, men vi får bara betalt för 8. Om något barn får syskon eller föräldern blir arbetslös får vi sänkt lön, utan möjlighet att själva justera upp den genom att ta in fler barn. Tidigare har vi pusslat med våra semestrar för att inget barn ska komma i kläm, men nu ställer kommunen krav på att vikarie ska erbjudas under hela perioden - utan att vi får någon ersättning för det. Hade kommunen haft egna dagmammor anställda hade de givetvis inte arbetat under sådana villkor.

I en vanlig barngrupp där fyra barn går heltid, två deltid och dagmamman kan jobba så mycket som 12 timmar per dag, anser Leksands kommun att det är skäligt att man får ut ca 11 000 i nettolön. Då är en dagmamma såväl pedagog, kock, lokalvårdare, ekonomiansvarig som vaktmästare etc.

En plats hos dagmamma motsvarar en plats i förskolan. Är det då rimligt att ett förskolebarn i Leksand är värt 130 000 kr, men ett som går hos dagmamma mellan 52 000-85 000 kronor? Vi menar att Leksands kommun bryter mot bestämmelserna om likabehandling och skälig ersättning och har därför överklagat till Förvaltningsrätten.

Föräldrarna vet vad som är bäst för sina barn och deras val måste styra vilken barnomsorg som behövs. Förskolan är bra, men inte alla barn trivs där.

Om kommunen menar allvar med tal om valfrihet borde man ha villkor som möjliggör en hög kvalitet inom hela barnomsorgen i stället för att slå undan benen för dagmammorna.

Vi fortsätter att vädja till kommunen om dialog samt att beslutet ska rivas upp - för barnens skull.

Maria Wedin

Ida Park

Sandra Engstad

Frida Park

Åsa Wigander

Fristående dagmammor i Leksands kommun

LÄS MER

FALUN: Efterfrågan på dagmammor minskar

FALUN: Dagbarnvårdare vill finnas kvar

LUDVIKA: Ingen i Sunnansjö vill bli dagmamma

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel