Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagbarnvårdare tar över förskola på Notgården

Ett personalkooperativ med dagbarnvårdare planerar att flytta över sin verksamhet till Björkvägen på Notgården, där det tidigare varit tillfällig förskola.

Hälsans barnomsorg är ett kooperativ med fristående pedagoger som finns på flera orter i landet, men med gemensam pedagogisk metod och administration. De driver vad som numera heter pedagogisk omsorg, tidigare familjedaghem.

I Ludvika finns än så länge en dagbarnvårdare, eller pedagog, som startade sin verksamhet i november och har jobbat i sitt hem.

– Men det är svårt att hitta större bostäder i Ludvika. För att kunna erbjuda fler barn plats flyttar vi till den här lokalen, säger Michelle Idendahl på Hälsans barnomsorg.

Kommunens miljö- och byggkontor har godkänt lokalen, men det som saknas är en ytterligare utrymningsväg. När Ludvikahem, som äger fastigheten, gjort klart med denna kan verksamheten öppna där.

Målet är att ha två personal, med grupper om vardera 5-6 barn. Hälsans barnomsorg arbetar på ett sätt som liknar ur och skur, med mycket utomhusaktiviteter.

LÄS MER: Så ska kommunen jobba för att minska barngrupperna i förskolan

Dessutom har kooperativet så kallat upplevelseinriktat lärande, där barnen är med och skapar olika projekt. Varje projekt utgår från ett ämne, som de sedan forskar om under 12 veckor.

Hur stor är efterfrågan på pedagogisk omsorg?

– Det finns intresse, men det är inte alltid alla förstår skillnaden jämfört med förskola. Både vi och kommunen behöver informera om det.

– Det ska vara ett komplement till den kommunala verksamheten. Alla barn passar inte att gå på förskola, här får man mer utrymme i barngruppen, säger Michelle Idendahl.

LÄS MER: Sandra startade ett förskoleuppror