Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagbarn fick bli bagare för en dag

Dagbarnen och dagmammorna i Gustafs höll sin årliga bakdag hemma hos Gunnel Fransson i Solvarbo. Under dagen bakades det bröd och barnen fick göra sina egna pizzor, som gräddades i bakugnen.
– Vi tar långlunch i dag va? säger Gunnel Fransson.

Tidigt på den kyliga fredagsmorgonen samlades de första dagbarnen och dagmammorna hemma hos Gunnel Fransson för att värma sig i hennes bagarstuga. Det hade blivit dags för dagbarnvårdarnas årliga bakdag.

– Vi har hållit på med detta i 15 år nu. Bakdagen äger alltid rum under hösten. Annars blir det tyvärr inte så mycket bakande i ugnen. Jag bakar till jul och så vid denna bakdag, berättar Gunnel Fransson medan hon med van hand vänder på brödkakorna och skickar in dem i bakugnen igen.

Två och två åt gången fick de 20 barnen baka bröd och göra i ordning sina pizzor, som barnen sedan skulle äta till lunch.

– Resten av barnen är ute och leker. Det är ju typiskt att det skulle bli höstens hittills kallaste dag just i dag, men det är ju varmt och skönt här inne. Några håller till på förskolan Konvaljen i vanliga fall, och ett par av dagmammorna jobbar hemma hos sig, berättar Annelie Israelsson.

Lena Grinde, förskolechef i Gustafs, hade bjudits in till bakdagen.

– Och jag tackade ja direkt. Det är första gången jag är här och det är väldigt trevligt. Det här är ju inte någonting som man gör till vardags, säger hon.

En stund senare provsmakade hon det rykande färska tunnbrödet.

– Vilken lyx! Oj vad gott det var! utbrister hon.

Gunnel Fransson förberedde sedan för att börja grädda pizzorna, som barnen hade fått kavla ut och sedan garnera med vilka tillbehör de ville.

– Några kör med både skinka, korv, banan och ananas, säger Annelie Israelsson.

– Men jag tog ingen banan eller ananas. Jag tycker inte om varm banan och varm ananas, förklarar Rebecka Eriksson efter att ha gjort klart sin pizza.

När förmiddagen började närma sig lunch började det kurra i små och de något större magarna.

– Några av barnen kom ju redan halv sju i morse och åt frukost tidigt, så de börjar nog bli hungriga snart. Vi måste nog börja grädda pizzorna snart, säger Annelie Israelsson.

– Och vi tar väl långlunch i dag va? säger Gunnel Fransson med ett skratt.