Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagar i serieskaparens liv

Konstnären och serietecknaren Klara Wiksten debuterar med serieromanen Dagarna.
En debut med egen, tydlig röst.

"Jag var hemma med mig själv i många, många år. När jag tänker på det får jag ont i hjärtat".

Klara Wiksten ritar sig själv när hon ligger i sängen och sover. Solen lyser utanför och några moln rör sig snällt och behagligt över himlen.

Det är mycket som är jobbigt för Klara Wiksten. Men hon är glad ibland. Hon är rätt glad en dag för att det regnade och blåste och det hade hon längtat efter. Det enda jobbiga var att paraplyet blåste ut och in och det var pinsamt.

Det var en rätt jobbig dag på Jobbtorg på arbetsförmedlingen en dag. Hon skulle få hjälp att skriva sin CV och det gjorde henne nervös över att tappa bort ord, att få panik, att prata osammanhängande, att göra bort sig. "Socialfobijäveln" kallar hon det.

I Dagarna berättar Klara Wiksten i serieform om sina dagar under nästan två år. Hon bodde i en lägenhet i Stockholm men bodde under en kort period i Kramfors. Det är en annan sorts luft i Kramfors än i Stockholm. Hennes "bästa" intresse, som hon säger själv, är att gå.

I Stockholm lyckas hon gå in på ett café och sitta och fika. Det har hon aldrig vågat förut. På caféet läser hon Mats Jonssons nya serieroman Mats Kamp och grinar lite då och då.

Serieskaparen från Bollstabruk Mats Jonsson öppnade dörren för ganska många serieskapare med sina serieböcker som visade att tecknade serier vara djupt personliga och handla om skaparens egna känslor.

"Så skåda långt in i din navel. Uppskatta människor som har förmågan att förmedla vad de funnit i sin egen" skriver Åsa Grennvall i ett efterord.

Klara Wiksten är konstnär och serietecknare publicerad i bland annat Galago. Dagarna är hennes debutbok.

Wiksten har Kramfors gemensam med Mats Jonsson men Åsa Grennvall är nog ändå den serieskapare som främst kommer i mina tankar.

Men Klara Wiksten har sin egen röst, sitt eget uttryck och Dagarna 2011-2012 är just ett bra exempel på det Åsa Grennvall skriver. Klara Wiksten är en människa som har förmågan att förmedla vad hon funnit i sin egen navel.