Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dag ska uppmärksamma självmord

I dag är det den internationella Suicidpreventiva dagen och runtom i Sverige uppmärksammas självmord och det allvarliga folkhälsoproblem som det utgör.
I Dalarna anordnas en minnesstund i Stora Tuna kyrka i Borlänge med ljuständning, diktläsning, sång och musik.

Annons

– Det är viktigt att man uppmärksammar den här dagen, säger Ingrid Munkhammar som sitter i styrelsen för Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevnadsstöd (SPES) i Dalarna. Tillsammans med Svenska kyrkan och Sensus arrangerar de minnesstunden på måndag som man hoppas ska locka folk från hela Dalarna.

Ingrid och Per Munkhammar förlorade själva sin son för tolv år sedan och vet hur viktigt det är att kunna prata om självmord.

– När vi miste vår son för 12 år sedan var självmord något fult och skamligt. Jag är glad att man har börjat prata mer om det sedan dess för om vi lär vi oss att känna igen signalerna så kan vi också förhindra att det sker.

Den internationella Suicidpreventiva dagen infördes den 10 september 2003. Förutom att belysa problemet i sig är dagen även till för att uppmärksamma de metoder och program som finns för att förebygga självmord.

I Stora Tuna kyrka kommer sång och musik skriven av bland annat Ted Gärdestad att framföras av Åsa Nordlund. Åhörarna kommer även att få lyssna till "Tillfälligt ur funktion", Elisabeth Holms egen berättelse om sin dotter Amanda.

– Alla som kommer får ju vara anonyma och det kan vara skönt att ha en minnesstund där man får samlas och bara kan vara, säger Ingrid Munkhammar.

Minnesstunden hålls i kväll, måndag, klockan 19.00.