Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklar till Paris – för cancerforskningen

/
  • Den här upplevelsen är vad som väntar Folke Emilsson från Malung. I juli går Team Rynkeby i mål i Tour de Paris vid klassiska Champs-Élysées i den franska huvudstaden. Bilden visar fjolårets målgång.
  • Folke Emilsson cyklar från Lund till Stockholm under 2011 års Ride of Hope.
  • Folke Emilsson, i mitten, omgiven av cykelkompisarna Per-Anders Lissollas och Mats Wredenberg under fjolårets Ride of Hope mellan Lund och Stockholm. Även det loppet är till förmån för barncancerfonden.

Från Lund till Paris på cykel.
Folke Emilsson från Malung lägger i sommar 120 mil bakom sig – i cancerforskningens namn.
– Det är en viktig sak att jobba för, och ett äventyr att få vara med om, säger han.

Annons

Under fyra års tid har Folke Emilsson från Malung cyklat sträckan Lund-Stockholm för att generera pengar till barncancerfonden i Sverige.

I sommar går han över till den kontinentala varianten – och cyklar 120 mil från Lund till Paris.

– Jag har cyklat i trettio års tid, åkt en 25 Vätternrundor och har erfarenhet av klungcykling. När jag fick höra om det här i fjol tyckte jag det lät roligt att testa, säger Folke Emilsson.

Bakom satsningen ligger Team Rynkeby som är ett dansk-svenskt välgörenhetsinitiativ och som varje sommar cyklar till Paris för att samla in pengar till barncancerfonden i de båda länderna. I sommar kommer 790 cyklister fördelat på tretton danska och fyra svenska lag att sig till den franska huvudstaden.

Företag och privatpersoner har möjlighet att köpa reklamplats på lagtröjorna och servicebilar och i fjol samlade Team Rynkeby in runt 13 miljoner kronor till cancerforskningen.

– Jag älskar att cykla, och att kunna göra det för ett bra ändamål känns förstås väldigt bra, säger Folke Emilsson.

Via bekanta har han kommit i kontakt med det Rynkeby-cykellag som är baserat i Gränna. De övriga tre finns i Stockholm och Malmö. Cyklisterna i laget ska under sin gemensamma träning lägga runt 250 mil bakom sig i våren, men även medverka i sponsorjippon hos de olika företag som stödjer kampanjen.

Folke Emilssons roll i laget väl nere på kontinenten blir att lotsa cyklisterna rätt till den plats tio mil utanför Paris där samtliga 790 åkare ska samlas inför den gemensamma färden till Paris.

– Alla cyklister har en roll i laget och min blir att vara ruttansvarig och hålla koll på var vi är nånstans via GPS. Det ska bli roligt att få cykla i Frankrike igen. Jag har cyklat Paris-Brest en gång i världen. Det är en annan mentalitet i Sydeuropa; i Frankrike visar bilisterna respekt för cyklister, i Sverige blir man halvt ihjälkörd.

Målgången den 21 juli lovar att bli mäktig.

En dag före avgörandet i Tour de France rullar skandinaverna in på Champs-Élysées.

– Det blir jätteskoj. En upplevelse. Sen är tanken att vi ska stanna kvar i Paris och se avslutningen av Touren, säger Folke Emilsson.

Mer läsning

Annons