Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyklar Siljan Runt för miljön

Vid nio-tiden på måndagsmorgonen var det ett mäktigt följe med cyklister som lämnade Morkarlbyhöjdens skola. Ett 50-tal elever gjorde cykelsällskap med Leonie Jacobsen, lärare från Sydafrika.

Hon undervisar på Muizenburg High School utanför Kapstaden. Den sydafrikanska skolan är sedan fyra år vänskola med Morkarlbyhöjdens skola i Mora.

Lärare från båda skolorna har besökt varandra och skolorna har fått i gång ett utbyte mellan eleverna genom olika filmprojekt samt bland annat en gemensam nättidning The Link.

Under två veckor är Leonie Jacobsen nu på besök i Mora och under den andra veckan ska hon nu cykla runt Siljan tillsammans med filmläraren Britt-Marie Meyer i Mora.

.- Vi har med oss ett manifest från eleverna i Sydafrika. Förutom att den slår ett slag för det Hållbara samhället så är tanken att även lansera ett projekt om fred och tolerans mellan människor, förklarar Leonie.

Skolorna de besöker är Orsa- skolan, Turismutbildningen SCOTT, Skattungbyn, Naturbruksgymnasiet i Rättvik och Sammilsdalsskolan i Leksand.

– Förhoppningen är att representanter för de olika skolorna ska skriva under manifestet. Skolchefen Christer Winbo var den första i Mora som skrev på.

Under besöket i Skattungbyn kommer en reportergrupp av elever att följa Leonies besök för att sedan lägga ut materialet på den gemensamma web-tidningen The Link.

Eleverna från Morkarlbyhöjdens skola följde med Leonie till Orsa, sedan fortsatte de Orsasjön Runt under måndagen.

– Elevernas cykelinsats ingick i så kallade aktivitetsdagar på skolan under den här veckan, berättar gymnastikläraren Eva Danielsson.

Under tisdagen får eleverna prova på Parkour. Det är en disciplin och en metod, som går ut på att utan hjälpmedel träna kroppen för att snabbt och effektivt kunna ta sig förbi hinder. Att springa runt snabbt och hoppa på parkbänkar, barriärer med mera.