Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyklade för aktivt liv mot cancer

Klockan nio på lördagsmorgonen löstes dimman upp och solen bröt igenom vid Vasaloppsstarten i Sälen. Skratt, men också tårar blandades och känslorna var i högsta grad närvarande.

Jörgen Claesson skulle nu cykla sin försenade CykelVasa. Det som en del av ett aktivt liv mot cancer. 22 cyklister gav sig iväg på en skön cykeldag för att dra in pengar till cancerfonden.

Jörgen Claesson åkte Skejtvasan i vintras. Bara några meter före mål fastnade Jörgens skidspets i en isklump och han föll och slog sig ordentligt.

– Jag blev besviken då jag förlorade tid för jag hade åkt bra, men jag tog mig upp och fullföljde, berättar Jörgen.

Smällen mot huvudet och en bortdomnad arm gjorde att Jörgen åkte upp till Mora lasarett för kontroll.

– Det kunde ju ha blivit något brott på nacken, säger Jörgen.

Läkarna fann inga skador på nacken, däremot fann de förändringar på hans skellett.

– Efter flera provtagningar fick jag diagnosen Myelom som är en form av blodcancer. Jag hade då inga symptom och hade det inte varit för att jag hade oturen att köra omkull och observanta läkare på Mora lasarett så hade inte sjukdomen upptäckts så tidigt.

När det var dags för Cykelvasan så hade Jörgen just gått igenom en ryggmärgstransplantation i Uppsala och Cykelvasan var inte att tänka på.

– Hela mitt liv har jag varit aktiv och jag bestämde mig för att köra Cykelvasans sträckning senare och det blev nu, berättar Jörgen.

Jörgen behövde inte cykla ensam. Snabbt växte planerna på att cykla sträckan med kompisar. Det blev alltfler som mötte upp och cykelturen kom att bli en insamling till cancerfonden.

I vintras förlorade Anna Rydstedt från Sälen, sin kamp mot cancern. Anna hade då startat en insamling genom Långlopp.com, en insamling som nu gett över 200 000 kronor till cancerfonden.

– Jag kände att det var helt rätt att fortsätta Annas jobb med att samla in pengar till cancerfonden och det genom att använda hennes redan etablerade kanal med Långlopp.com, berättar Jörgen.

De som nu var med och cyklade lovade att lägga en krona per minut som cykelturen tog. Därtill lovade Jörgens arbetsgivare Stadium att skjuta till samma summa pengar.

– Sedan är det väldigt många andra som valt att stötta insamlingen genom att höra av sig när den här cykelturen nu blev av, säger Jörgen.

De 22 cyklisterna, som cyklade i mål tillsammans, behövde vardera 407 minuter för att cykla från Sälen till Mora. Så bara genom deras insatser kommer 8954 kronor in till fonden, sedan dubblar Stadium den summan.

– Vi har ju ingen aning om hur mycket mer bidrag som kommer in. Det viktigaste är ändå att Långlopp.com nu tar ny fart, säger Jörgen.

Lördagens tur blev en fest som visar att ett aktivt liv mot cancer är en bra väg att välja.

– Det var en fantastisk upplevelse att så många kompisar mötte upp och att vi fick göra det här tillsammans, säger Jörgen.

– Det blev en gemenskap som jag aldrig hade förväntat mig.

För Jörgen väntar nu en tid innan läkarna kan följa upp resultatet av den behandling han gått igenom.

– Just nu känns det bra och läkarna är optimistiska. Att vara aktiv är för mig väldigt värdefull och jag vill att alltfler ska få chansen med ett aktivt liv mot cancer, säger Jörgen Claesson.