Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelmanifestation lockade få

Faluborna må gilla att cykla.
Men intresset för att vara med på den cykelmanifestation - Falun cyklar - som arrangerades på lördagen var inte så stort.
Bara ett 80-tal personer fanns med i det cykeltåg, som tog sig en tur i Faluns centrala delar.

Annons

Bakgrunden till lördagens manifestation, som arrangerades av Naturskyddsföreningen i samarbete med Falu kommun och Studiefrämjandet, är att det femåriga projektet Falu cykelkommun drar i gång i år.

Projektet har bland annat det långsiktiga målet att fördubbla cyklingen i kommunen.

– Är Falun en cykelkommun? Man kan svara både ja och nej på den frågan. Många Falubor cyklar året runt, men de kan bli många fler. Jag själv cyklar en hel del, men inte jämnt. Att ta cykeln i stället för bilen är också en folkhälsofråga, sa Krister Andersson (V) i sitt välkomsttal.

Men nu ska det alltså satsas på att göra Falun till en ännu bättre cykelkommun.

Konstaterat är att Falun har många bra cykelvägar.

Men många av dem "försvinner" när centrum närmar sig.

– Det är en stor bristvara vi har i dag. Men jag tror att det går att få alla trafikanter att på ett enkel och smidigt sätt samsas i centrala Falun. En bra planering krävs för det och vi politiker måste också våga ta besluten. Södra centrum kommer att betyda mycket för trafiken i centrum, sa Krister Andersson vidare och fortsatte:

– Men det är inte alltid dyra ombyggnationer behöver göras för att hitta förbättringar. I bland kan nya målningar i gatan räcka.

Men lördagens cykelmanifestation lockade ingen större skara.

Det var bara ett 80-tal personer som tog chansen att cykla med det speciella cykeltåget, som färdades på Faluns centrala gator.

En liten cykelmässa arrangerades också på Stora torget, där flera intressanta objekt fanns att skåda.