Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Curt Ewert

Curt Ewert, Båstad har efter ett långt och innehållsrikt liv avlidit vid en ålder av 100 år.

Han efterlämnar sonen Hans.

Curt Ewert föddes 1912 i Stockholm, tog studenten i Norra Latin, och var under skoltiden mycket aktiv i föreningslivet och blev känd för många uppmärksammade initiativ under sin tid som ordförande i naturvetenskapliga Sällskapet Linnéa och utgav tidningen Naturforskaren.

Han ordnade också studieresor för sina kamrater under loven, varav två till Sälen som kom att bli de första turistresorna till den numera så kända turistorten. All inkvartering kom att ske genom ortsbefolkningen i deras gårdar.

Curt anställdes 1933 av Skidfrämjandet för att i större skala ordna resor till Sälen och andra fjällorter.

Från 1936 kunde man även annonsera gruppresor till Västerbottenfjällen. Hemavan blev största och mest kända byn.

Det ansågs på den tiden, att en fjällresa var förbehållet endast välsituerade. Nu blev det möjligt för de flesta att även välja fjällen. En påskresa från Stockholm till Sälen allt inkluderat, gick på 55 Kr.

Påskresorna 1937 till Sälenområdet samlade drygt tusen deltagare. Att anslutningen kunde bli så stor berodde på att alla resor ordnades i samarbete med olika dagstidningar och att extratåg ofta ordnades för transporten till fjälls.

Ett krav uppkom tidigt från turisterna i Sälen att få bo ända uppe vid trädgränsen. Curt uppförde 1935 Gamla Sälenstugan – nu ett musealt inslag- och Skidfrämjandet lät 1942 där bygga en turiststation.

Något som mycket uppmärksammades var när Curt i egen regi 1949 byggde landets första linbana med både vinter- och sommartrafik.

När banan blev skuldfri donerade Curt den till Skidfrämjandet.

Hos Skidfrämjandet kom Curt att verka som resebyråchef och senare informations- och inköpschef för den då så omfattande turiststationsverksamheten.

1948 lämnade Curt Skidfrämjandet och blev under en kort period VD i AB Åre Hotellkoncern.

1950 anställdes Curt hos dåvarande Stockholm Spårvägar, senare benämning SL, som intendent och svarade fram till sin pensionering 1977 för bolagets fastighetsförvaltning och kommersiella verksamhet.

Efter sin pensionering drev Curt under 25 år ett privat konsultföretag i fastighetsbranschen, och är bosatt i Båstad, Skåne.

Han var en engagerad och passionerad entreprenör med visioner för fjällturismen och fick följa utvecklingen tills idag, och som han inte anat när han bland annat byggde första liften i Sälen. Undrar hur Sälens utveckling hade sett ut, utan denne man?

Hans Gerremo

vd SLAO, Sv Liftanläggningars Organisation