Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crocker stoppade Phelps

Annons

Sex VM-guld var säkrade, de två sista ansågs självklara för Michael Phelps.

Då ställde landsmannen Ian Crocker till det.

Han såg till att USA blev diskat i lagkappen och Phelps gick miste om guldet.

Det hade gått som planerat för amerikanen ända till den allra sista dagen av sim-VM. Med sex guld hade han redan tangerat Ian Thorpes rekord och var nu bara två säkra guld ifrån målet, åtta stycken.

Men redan i förmiddagens försök försvann den möjligheten och inte på grund av Phelps själv. Han själv stod över försöken på lagkappen på 4x100 meter medley för att koncentrera sig på sitt eget individuella lopp på 400 meter medley.

Från sidan kunde han i stället se hur Ian Crocker lämnade startblocket för tidigt vid växlingen och USA diskades. Det handlade om blott fyra hundradelar men det var tillräckligt för att ett självklart guld för USA skulle försvinna liksom möjligheten för Phelps att ta åtta medaljer.

Crocker var annars den som såg ut att kunna stoppa Phelps men i stället på favoritdistansen 100 meter fjäril som avgjordes på lördagen. Phelps lyckades dock besegra Crocker och ta det guld som såg ut att vara svårast att nå.

För USA är det första gången laget missat en finalplats i en lagkapp sedan det första världsmästerskapet avgjordes 1973.

Någon tröst för Phelps var att han i alla fall var snabbast på 400 meter medley och kommer att vara storfavorit i finalen som simmas på söndagsförmiddagen svensk tid.

TT

Mer läsning

Annons