Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crocker stoppade Phelps

Annons

Michael Phelps hade chansen att ta åtta guld under sim-VM. Då ställde landsmannen Ian Crocker till det, när han såg till att USA blev diskat i lagkappen.

Phelps fick i stället nöja sig med sju guld, efter att ha vunnit 400 meter medley på nytt världsrekord.

Det hade gått som planerat för amerikanen ända till den allra sista dagen av sim-VM i Melbourne. Med sex guld hade han redan tangerat Ian Thorpes rekord och var nu bara två säkra guld ifrån målet, åtta stycken.

Men redan i söndagsförmiddagens försök försvann möjligheten. Han själv stod över försöken på lagkappen på 4x100 meter medley för att koncentrera sig på sitt eget individuella lopp på 400 meter medley. Från sidan fick han i stället se hur Ian Crocker lämnade startblocket för tidigt vid växlingen och USA diskades.

Det handlade om blott fyra hundradelar men det var tillräckligt för att ett självklart guld för USA skulle försvinna liksom möjligheten för Phelps att ta åtta medaljer. Det var första gången som USA missat en finalplats i en lagkapp sedan det första världsmästerskapet avgjordes 1973.

En liten tröst för Phelps kom dock under finalpasset, när han i utklassningsstil simmade hem guldet på 400 meter medley. Phelps vann på 4.06,22, vilket var över två sekunder bättre än hans eget världsrekord från Aten-OS 2004. Hans landsman Ryan Lochte tog silvret och Italiens Luca Marin bronset.

Phelps blev därmed den första simmare som tagit sju guld vid ett och samma VM. Australiern Ian Thorpes tidigare rekord på sex guld var från VM 2001.

TT

Mer läsning

Annons