Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Corona i Dalarna – läget i länet, information och råd: Så undviker du smittan

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronaviruset har nått Dalarna. Här är hittar du en sammanställning av nyhetsläget samt vanliga frågor kring viruset och information om var du kan vända dig för hjälp och mer information.

Vi uppdaterar inte längre den här artikeln. Självklart fortsätter vi att rapportera om smittoläget i Dalarna och pandemins konsekvenser så håll dig uppdaterad genom vanliga nyhetsflödet på sajten och i appen.

Texten uppdaterades senast 17 augusti klockan 09.33

Hur är läget i Dalarna?

Vecka 33:

Den norska regeringen meddelade under onsdagen att de nu rödlistar flera svenska regioner – däribland Dalarna. Socialstyrelsen uppdaterade sin statistik om antalet dödsfall i länet. Ytterligare tre dödsfall bekräftade sedan förra veckan.

Under torsdagen kom veckans rapport från Region Dalarna. Ytterligare 44 personer i länets konstaterats smittade av coronaviruset, och totalt 2 083 har testat positivt.

Folkhälsomyndigheten uppgav under fredagen att totalt 174 personer avlidit av coronaviruset i länet. På veckans pressträff berättade Peter Fredriksson, generaldirektör vid Skolverket, att skolorna till hösten kommer att återgå till utbildning på plats i skolan men att distansundervisning tillåts om läget kräver det.

Länsstyrelsen Dalarna rapporterade om att allmänheten blivit något bättre på att följa coronarestriktioner. Vi berättade även om att flera restauranger i Mora och Orsa kontrollerats av Miljökontoret under de senaste månaderna. Ingen verksamhet har behövt stänga på grund av för mycket trängsel.

.

Vecka 32: Under måndagen berättade vi om att anhöriga till boende på Orsagården nu kan komma på besök men under särskilda former. På tisdagen höll myndigheterna pressträff om coronaläget i landet. Folkhälsomyndigheten rapporterade om ytterligare tre personer som avlidit och totalt har nu 5 747 personer i landet avlidit. Anders Tegnell berättade även om att de nu sett en ökning av fall hos åldersgruppen unga vuxna. Vi rapporterade om att Länsstyrelsen nu rustar för en andra våg av covid-19 i Dalarna.

På onsdagen kom Socialstyrelsen med nya siffror, ytterligare en person har avlidit i covid-19 i Dalarna. Totalt har 201 dödsfall i länet rapporterats av Socialstyrelsen. DT berättade även om Dalatrafik vars biljettförsäljning minskat drastiskt under pandemin. På torsdagen kom veckans lägesrapport från Region Dalarna som visade att att antalet bekräftade sjukdomsfall i länet stigit till 2 039 – en ökning med 52 stycken sedan vecka 31. Under torsdagen kom även besked från Norge om att landet nu ändrar sina reseregler och nu tillåter resor från Dalarna utan krav på karantän.

Under fredagen berättade vi om krögarna Mikael Otterström och Petter Kosjanov som tog över restaurangen vid Falu gruva precis innan coronan kom och tappade därmed 80 procent av omsättningen. Vi rapporterade om att tusentals samlades vid spontancruisingar i både Älvdalen och Ludvika under lördagen. Vi berättade även om att antalet turister i länet minskat avsevärt under första halvåret av 2020.

.

Vecka 31: På måndagen berättade vi om hur pandemin slagit hårt mot kulturlivet. DT pratade med Dalapop:s Pelle Andersson. Under måndagen berättade vi också med Fredrick Federley som var kritisk till den kommande resan till Strasbourg där EU-parlamentet ska träffas i höst. Under tisdagen rapporterade vi om att Falu tingsrätt ändrat många rutiner under våren och har därför inte behövt skjuta upp några rättegångar på grund av coronaviruset. Prorektorn Jörgen Elbe berättade att Högskolan Dalarna inte tummar på kvaliteten trots att en stor del av undervisningen troligtvis kommer vara nätbaserad.

På onsdagen uppdaterade Socialstyrelsen sin statistik på antalet bekräftade dödsfall i länet, då hade 209 personer avlidit till följd av coronaviruset. Svenska Bio meddelade att de öppnade upp sina biografer från och med fredag 31 juli, däremot med en del säkerhetsföreskrifter. UD hävde under onsdagen reseavrådan till flera europeiska länder.

Myndigheterna höll presskonferens under torsdagen och Folkhälsomyndigheten rapporterade om 5 739 avlidna i landet. Lena Hallengren och Anders Tegnell kallade under torsdagen till en extra pressträff. Tegnell berättade att Folkhälsomyndigheten kommer fortsätta uppmana befolkningen att jobba hemifrån i höst. Region Dalarna rapporterade i sin lägesrapport om 99 dödsfall inom Regionens slutenvård och 448 personer som varit inneliggande men blivit utskrivna. DT pratade även med smittskyddsläkaren Helena Ernlund som konstaterade att stora folksamlingar väcker farhågor om en ökning i höst.

På fredagen rapporterade vi om att biografen i Mora åter öppnade efter tre månader. Under fredagen meddelade Region Dalarna att de nu utökat sina tider för coronatestning. På lördag berättade vi om personalen på Falu lasaretts glädje efter att en ny behandling av svårt sjuka covid-19-patienter visat bra effekt. Under söndagen gick halvmaran i Tällberg av stapeln dock med en del restriktioner.

.

Vecka 30: Folkhälsomyndigheten rapporterade om 171 dödsfall i Dalarna. Under tisdagen höll myndigheterna pressträff och kunde då meddela att personer som smittats av covid-19 men saknar antikroppar antagligen ändå är immuna. Socialstyrelsen släppte under onsdagen ny statistik om antalet bekräftade dödsfall i länet, kommun för kommun. Statistiken visade att 207 personer bekräftats döda i covid-19 i Dalarna.

En rapport från Region Dalarna som kom under torsdagen konstaterade 1969 bekräftade sjukdomsfall i länet. Regionens listor över den geografiska spridningen i länet visade att Borlänge fortfarande har flest dödsfall medan Falun har flest bekräftat drabbade av covid-19. DT rapporterade under lördagen om att sjukfrånvaron i Falu kommun har stigit kraftigt under våren till följd av covid-19.

.

Vecka 29: Folkhälsomyndigheten rapporterade under veckan om totalt fem nya dödsfall i Dalarna. Under måndagen rapporterade DT om att turisterna börjat hitta tillbaka till Sälen vilket välkomnades efter ett rejält coronatapp i april. Under måndagen berättade DT även om att Borlänge kommun köpt 20 000 visir som nu förbjudits av Arbetsmiljöverket. Under tisdagen höll myndigheterna en presskonferens om läget i landet. Där meddelades det att symtomfria personer som har antikroppar mot covid-19 får besöka äldreboenden. Under fredagen motsatte sig däremot Malung-Sälens kommun de nya riktlinjerna och behöll besöksförbudet. Under tisdagen kom även rapporter om att arbetslösheten i Dalarna fortsätter att öka till följd av coronapandemin.

Från och med onsdagen kan nu Falubor med symtom, ta virusprov för covid-19 i ett nyuppställt provtagningstält. På torsdagen visade Region Dalarnas lägesrapport att Borlänge kommun haft 60 dödsfall fram till och med vecka 28 – vilket är dubbelt så många som den näst hårdast drabbade kommunen Falun, med 30 dödsfall. Samma dag införde Falu kommun krav för omvårdnadspersonal att ha på sig visir vid närkontakt med boende. Under både fredag- och lördagskvällen anordnades spontancruisingar i Säter trots att kommunen avrått från det. På lördagen rapporterade DT om att Falun, centrumet för Dalarnas coronabehandling, fortfarande har sjuksköterskebrist vilket resulterat i ökad övertid på akutkliniken.

.

Vecka 28: Folkhälsomyndigheten rapporterade under veckan in två nya dödsfall i länet, totalt nu 160 döda i covid-19 enligt myndigheten. Under torsdagen kom veckans lägesrapport från Region Dalarna som rapporterar in tre nya dödsfall. Region Dalarna backade dessutom från löftet om provtagning till allmänheten under måndagen, för att redan två dagar senare återigen meddela att provtagning till allmänheten kan ske. Nya smittfall på äldreboende i Borlänge konstateras. Enligt IVO finns tre dalakommuner bland landets 40 särskilt utsatta kommuner, gällande äldrevården. Efter det beskedet ska fyra äldreboenden, två i Borlänge och två i Falun, granskas vidare. Dessutom kommer tips och råd till ressugna svenskar, om coronatester och restriktioner i andra länder. Rekordmånga nya studenter har blivit antagna till högskolan Dalarna i höst.

.

Vecka 27: Vi rapporterade om ett ansträngt läge på Avesta lasarett, med avstängda avdelningar och sjuksköterskor som fått skjuta upp semestern till september och en hög korttidsfrånvaro. På tisdagen berättade statsminister Stefan Löfven om vilka som ingår i den nya coronakommissionen, som ska utvärdera regeringens arbete under coronavåren. Flera konsumenter är i strid med Dalhalla angående konsertbiljetter. Skandalscener utspelade sig på Ljungbergsplanen när cupfinalen mellan Kvarnsveden och Forssa spelades. Domaren blåste av matchen för att avvisa publik som tagit sig in på arenan. Flera serveringsställen i Säters kommun underkända av kommunens miljö- och byggenhet. Region Dalarna meddelar att man nu planerar för att utöka antikroppstestningen.

Enligt Folkhälsomyndigheten inga nya dödsfall senaste veckan, siffran kvar på 157 personer. Antalet bekräftade sjukdomsfall i covid-19 var på fredagen 1 739 personer.

.

Vecka 26: Under onsdagen meddelade Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom att coronaviruset troligen fanns i länet redan i december förra året. Han berättar även att det varit smittspridning på studentfiranden i Hedemora och Falun. Dessutom gick Ikea ut och sa att man i augusti planerar att öppna upp restaurangen i Borlänge igen som vanligt. Svenska skidanläggningarnas organisation (SLAO) släppte sin rappot för vintern där Stöten var ett undantag med ökad omsättning. Under fredagen kom nyheten om att festivalen Peace & Love går i graven som inte klarade av situationen på grund av coronapandemin.

Folkhälsomyndigheten rapporterar under fredagen att totalt 157 personer har avlidit av covid-19, och totalt 1 555 bekräftade sjukdomsfall i länet enligt myndigheten.

.

Vecka 25: Under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff tog statsepidemiolog Anders Tegnell upp riskerna med att släppa på restriktioner när resandet tillåts komma igång igen under sommaren. Som exempel tog han upp hur förändrat beteende skulle kunna leda till en kraftig andra våg av smitta i Dalarna. Länets smittskyddsläkare Anders Lindblom berättade också att han haft en dialog med Tegnell och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson om hur Dalarna kan hantera dessa risker.

På torsdagen meddelade regiondirektör Karin Stikå Mjöberg att man hoppas kunna erbjuda antikroppstester till "vanligt folk" inom några veckor.

På torsdagen uppgick antalet bekräftade fall i länet till 1 436 enligt Region Dalarna. 89 personer hade då avlidit inom regionens slutenvård. Socialstyrelsen rapporterade 192 dödsfall i länet på måndagen.

Under veckan meddelade flera stora besöksattraktioner i Dalarna att man kommer att öppna igen, bland annat Leksand sommarland och Tomteland.

.

Vecka 24: På måndagen den 8 juni berättade länets smittskyddsläkare Anders Lindblom att sjukvården i Dalarna är fortsatt hårt belastad av covid-19. Under tisdagen den 9 juni rapporterades att Borlänge är fortsatt den hårdast drabbade kommunen i länet. Den 10 juni, onsdag, i Ludvika hade en avdelning på äldreboendet Granliden isolerats efter att man konstaterat ett fall av covid-19 bland de boende. Under torsdagen den 11 juni rapporterade Region Dalarna att 89 personer avlidit i länets slutenvård. Mellan fredagen den 12 juni och söndagen den 14 juni rapporterade Folkhälsomyndigheten inga nya dödsfall av covid-19 i länet. Däremot 23 fler personer som konstaterats smittade.

På söndagskvällen, den 14 juni, gick smittskyddsläkaren Anders Lindblom ut och uttryckte sin oro sedan reserestriktionerna lättades i helgen.

– Ja, det är klart. Vi måste hålla koll nu när resandet ökar, säger han.

.

Vecka 23: På torsdagen den 4 juni kom regeringen med nya besked till allmänheten. Symptomfria personer tillåts att göra resor inom landet igen från och med den 13 juni. Statsminister Stefan Löfven påpekade dock att läget fortfarande är allvarligt och att de andra förbuden och restriktionerna fortfarande gäller, exempelvis förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer eller kraven på att motverka trängsel. Regeringen meddelade också att alla medborgare med symtom för covid-19 inom snart framtid ska kunna testas. Testningen kommer att bekostas helt av staten. Resten av befolkningen med milda symtom ska erbjudas självtester, mot en patientavgift.

Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom kallade beskedet för problematisk och vill återigen trycka på vikten av att följa riktlinjerna.

Fredag 5 juni tillkännagav Borlänge kommun också att man på grund av alla dödsfall inom äldrevården kommer göra en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

I början bekräftade också Mora kommun att Mora kommun offentliggjorde att man fått sina första bekräftade fall av covid-19 på ett äldreboende.

Folkhälsomyndigheten rapporterade på söndagen att 1 314 personer bekräftats smittade i Dalarna. Antalet dödsfall låg på söndagen på 143 i länet, enligt myndigheten. Socialstyrelsens senaste statistik, fram till 1 juni, 184 dödsfall medan Region Dalarna på fredagen uppgav att 184 personer avlidit inom slutenvården.

Enligt Region Dalarna syns en ökad smittspridning i de norra delarna av länet, bland annat i Mora. I början av veckan redovisade regionen återigen lokala siffror över dödsfall. Borlänge kommun var då värst drabbat med 55 dödsfall följt av Falun och Ludvika.

.

Vecka 22: På söndagen hade 1 215 personer bekräftats vara drabbade av covid-19 i Dalarna. 27 maj rapporterade Socialstyrelsen att 179 personer avlidit av viruset. På lördagen stod antalet inrapporterade dödsfall till Folkhälsomyndigheten stilla för första gången sedan den 13 mars. Under söndagen ökade det med 45 dödsfall till totalt 4 395 i landet. Dalarna låg dock fortfarande kvar på 143 dödsfall.

Den 26 maj rapporterade Region Dalarna att Borlänge fortfarande toppar dödsstatistiken i länet. Mora, Orsa och Älvdalen är de enda dalakommunerna utan dödsoffer hittills.

.

Vecka 21: 1133 personer i länet hade på söndagen bekräftats smittade av covid-19, enligt Region Dalarna. Socialstyrelsen rapporterade att 170 personer i Dalarna dött av coronaviruset, att jämföra med Folkhälsomyndighetens siffror på 129 dödsfall. Under tisdagen visade Region Dalarnas rapport att Borlänge är den hårdast drabbade kommunen i länet sett till dödsfall. Två månader har gått nu med många avlidna i länet – men samtidigt är det allt fler som klarar sig, enligt Helena Ernlund som är biträdande smittskyddsläkare.

.

Vecka 20: 1044 personer i länet hade på söndagen bekräftats smittade av covid-19, enligt Region Dalarna. Socialstyrelsen rapporterade att 159 personer i Dalarna dött av coronaviruset, att jämföra med Folkhälsomyndighetens siffror på 128 dödsfall. Region Dalarna presenterade under tisdagen för första gången en geografisk fördelning över alla konstaterade covid-19-fall, och antalet dödsfall av covid-19 i Borlänge och Falun. På fredagens presskonferens kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell utvecklingen i länet: "Dalarna som helhet har haft rätt mycket fall hela tiden men det ser ut att ha stabiliserats nu".

.

Vecka 19: Region Dalarnas summering den 11 maj visar att totalt har 986 coronafall konstaterats i länet fram till nu. Siffror från Socialstyrelsen visade på måndagen att 113 personer i Dalarna dött i covid-19 – att jämföra med Folkhälsomyndighetens statistik som på måndagen fortfarande visade på 101 dödsfall. På tisdagen presenterade Regionen även uppdaterade siffror för de åtta kommuner som har över 20 smittade. Dessa är Borlänge, Falun, Ludvika, Gagnef, Avesta, Leksands, Smedjebacken och Säter.

.

Vecka 18: 803 personer i länet har på söndagen bekräftats smittade av covid-19. Coronaviruset har i slutet av veckan krävt 101 människoliv i Dalarna. På tisdagen gick Region Dalarna ut med information om hur många fall av covid-19 som konstaterats i Falun, Borlänge, Ludvika, Gagnef, Leksand och Avesta. Smittskyddsläkare Anders Lindblom gör också bedömningen att över 50 000 i Dalarna kan vara smittade av coronaviruset vid det här laget. Covid-19 finns nu på var femte av Dalarnas äldreboenden.

.

Vecka 17: På söndagen är antalet totala dödsfall i Dalarna 79. Anders Tegnell, statsepidemiolog, säger dock att siffrorna är högst preliminära. Totalt har 685 fall konstaterats i länet. I det här läget är Dalarna landets tredje mest utsatta region sett till befolkningsmängden.

.

Vecka 16: Folkhälsomyndigheten rapporterade söndagen 19 april att Dalarna nu har 448 konstaterade fall av covid-19. Under veckan har antalet dödsfall stigit till totalt 63 dödsfall. Region Dalarna presenterar nu för första gången lokala siffror. 162 fall av covid-19 har konstaterats i Borlänge, 100 fall i Falun och 78 i övriga länet. Den dramatiska ökningen i Falun beror enligt smittskyddsläkare Anders Lindblom på den ökade testningen av vårdpersonal – många boende i Falun. På fredagen beslutar också regionen att permanent stänga folktandvårdsklinikerna i Bjursås, Grängesberg, Insjön och Särna, som tillfälligt stängdes redan den 30 mars.

.

Vecka 15: Det totala antalet smittade är nu uppe i 325 på påskdagen. I slutet av veckan hade 34 patienter inom Region Dalalrnas slutenvård avlidit av covid-19. Folkhälsomyndigheten uppgav 37 dödsfall.

.

Vecka 14: Ytterligare åtta dödsfall rapporterades under veckan. På fredagen den 3 april hade totalt 16 personer avlidit av coviv-19 i Dalarna. Regeringen beslutade även om ett nytt krispaket för kommuner och regioner, som får 15 miljarder extra i år. Preliminärt kommer Dalarna att få knappt 638 miljoner av den summan. Regeringen fattade även beslut om ett nationellt besöksförbud på landets äldreboenden. Nu har majoriteten av länets skidanläggningar beslutat att stänga för att begränsa smittspridningen.

.

Vecka 13: Dalarnas första dödsfall orsakat av covid-19 bekräftas Region Dalarna. Det var en man i 60-årsåldern som hade fått intensivvård. Ytterligare tre dödsfall rapporteras under veckan och antalet bekräftat smittade uppgick till 82 i länet. Fredagen den 27 mars fattar regeringen beslut om förbud mot allmänna sammankomster och tillställningar med fler än 50 personer.

.

Vecka 12: Samtliga kommuner i Dalarna tar beslutat att stänga gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Även Högskolan Dalarna och flera friskolor tog samma beslut. På fredagen hade totalt 15 fall konstaterats i länet. På lördagen den 21 fattade flera skidanläggningar i länet beslutet att stoppa all after ski med omedelbar verkan. Smittskyddsläkare Anders Lindblom bekräftade på torsdagen 19 mars att det finns en allmän smittspridning i länet.

.

Vecka 11: Folkhälsomyndigheten ökade riskbedömningen för allmän spridning av coronaviruset till den högsta nivån. På onsdagen den 11 mars bekräftade Region Dalarna det första bekräftade fallet av covid-19 i länet. Under veckan bekräftas ytterligare tre fall. Region Dalarna ändrade också strategi för provtagningar och testar bara patienter som vårdas på sjukhus för luftvägsinfektioner.

Regeringen fattade under onsdagen beslut om förbud mot allmänna sammankomster eller tillställningar med fler än 500 personer, vilket ledde till att bland annat Leksands IF fick spela inför tomma läktare. Mot slutet av veckan började mängder av evenemang ställas in. På söndagen tog Svenska ishockeyförbundet beslut om att avsluta säsongen. Karensavdraget slopades för att fler ska stanna hemma från jobbet vid sjukdomssymptom. Besöksförbud införs även på länets lasarett och sjukhus. På lördagen 14 mars fattar UD beslut om att avråda från alla icke nödvändiga resor.

.

Hur undviker jag smitta?

■ För att undvika att smitta andra ska du, enligt Folkhälsomyndigheten, stanna hemma om du har symtom som snuva, hosta eller feber. Rekommendationen är att stanna hemma ytterligare två dagar efter att du blivit frisk.

■ Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder och/eller använd handsprit. Ytor kan rengöras med desinfektionsmedel.

■ Covid-19 smittar främst genom hostningar och nysningar. Försök att nysa och hosta i armvecket eller i en näsduk (som sen slängs). Undvik att röra ansiktet och ögonen. Håll avstånd till personer som hostar och nyser och undvik att ta dem i hand.

■ Här kan du se vilka områden Utrikesdepartementet avråder resor till. Sedan 14 mars avråder UD från alla "icke nödvändiga" resor till andra länder.

Symtom

Enligt 1177 Vårdguiden påminner symtomen om vanlig förkylning eller influensa. Vanliga symtom är feber, torrhosta, andningsbesvär, snuva, halsont, huvudvärk, värk i muskler och leder samt illamående. Vissa får svårare besvär, som lunginflammation. Symtomen kommer oftast cirka fem dagar efter att man smittats, men det kan dröja upp till 14 dagar.

När ska jag kontakta vården – och hur?

Enligt 1177 Vårdguiden ska du genast kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning (om inte dessa är öppna ska du kontakta akuten) om du plötsligt blir mycket sämre och/eller du får andningsbesvär även när du vilar.

OBS: Det är viktigt att ringa först, så att särskilda rutiner kan följas och du undviker att smitta andra.

■ Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Där kan du få hjälp att bedöma symtom.

■ Ring 113 13 för allmänna frågor om corona. Du kan även läsa information på 1177 Vårdguidens hemsida och på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Covid-19 omfattas av smittskyddslagen och är en anmälningspliktig sjukdom. Den läkare som upptäcker en sådan sjukdom gör anmälan. Här kan du läsa mer om smittskyddslagen.

Källor: 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten

Krisinformation om covid-19

Löpande uppdateringar från myndigheterna om coronaviruset.

Test

Test: Misstänker du coronasmitta men är osäker på om du bör söka vård? – gör sjukvårdens test här