Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coop Forum i Borlänge läggs ned - 40-talet anställda berörs

Coop Forum i Borlänge läggs ned den 30 april 2016.
Ett 40-tal fast anställda berörs.

Annons

På torsdagsmorgonen fick personalen beskedet - Coop Forum läggs ned den 30 april.

Butiken och restaurangen stänger - hela byggnaden töms.

Totalt berörs ett 40-tal fast anställda samt extra personal.

Läs även: Kunderna är besvikna - även om det var väntat

Coop har under senare år på olika sätt försökt få verksamheten lönsam. När den nya Coop-butiken öppnade på Norra Backa handelsområde häromåret trodde många att Forums dagar var räknade.

Men Coop uttalade den tydliga ambitionen att driva Forum vidare. Miljoner har investerats i restaurangen, nya kylar och frysar.

Resultatet har inte blivit det som krävs.

– Det har blivit för tufft och det har gått med förlust i väldigt många år, säger Susanne Lindqvist, personalchef Coop Mitt.

– Vi har tittat på alla scenarier, men vi ser tyvärr inte att vi kommer att lyckas.

De fackliga organisationerna informerades i onsdags, och på torsdagsmorgonen informerades personalen. MBL-förhandlingar inleds i nästa vecka.

– Vi sätter in stödresurser. Det kommer att finnas en personalspecialist på plats i nästa vecka för samtal. Vi har kontaktat företagshälsovården och sätter in omställningsstöd för alla individer, säger Susanne Lindqvist till DT

Många i personalen har många anställningsår, och därmed har nästan alla sex månaders uppsägningstid.

– Det är mycket erfaren och kompetent personal. Vi vill ha personalen kvar så länge som möjligt, även om vi med respekt tar hänsyn till om någon slutar, säger Susanne Lindqvist,

Beskedet om nedläggningen kommer kanske inte som en blixt från klar himmel.

– Jag upplevde vid informationsmötet att alla nästan gått och väntat, och undrat när kommer det. Även om man är ledsen och arg är man inte så förvånad över beslutet. Sedan är man naturligtvis chockad, säger Susanne Lindqvist.

Coop Forums stormarknadschef säger att beslut tagits om att hänvisa all mediekommunikation uppåt i organisationen.

Katarina Norgren, förste ombudsman vid Handels Dalarna, konstaterar att personal varslats tidigare vid Coop Forum i Borlänge.

– Nu har bemanningen varit så låg som man kunnat och det har ändå inte gått runt. Folk åker åt andra hållet, till Norra Backa, och handlar i stället.

Många har varit anställda i över tio år, och har ett halvårs uppsägningstid.

– Hittar folk annat arbete så kommer de att släppas iväg tidigare, konstaterar Katarina Norgren.

KF Fastigheter äger själva fastigheten, vad som händer med den återstår att se.