Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coop blev Handlar´n

Ska avhoppet från kooperationen KF bli räddningen för den lilla lanthandeln i Sörsjön? Det hoppas i alla fall både butiksledningen och byborna. Utan egen butik, den sista som finns kvar, skulle Sörsjön få 3,5 mil till närmaste mjölkliter - i Sälen eller Särna.

Annons

Efter att ha hållit stängt under veckans tre första dagar slog butiken upp portarna igen på torsdagen. Coop-skyltarna hade bytts ut mot Handlar´n och sortimentet hade förnyats, men mycket var sig också likt.

– Vår lilla butik passade in längre in i Coops upplägg, de kräver större enheter. Nu har vi gått ur KF och i stort sett är vi tillbaka där allt började för nästan 100 år sedan, vid grundtanken med kooperationen. Vi har en lokalt ägd butik, som är bybornas, medlemmarnas egen, och som vi sköter själva. Nu är det upp till oss, säger handelsföreningens ordförande Mikael du Bouzet.

Coopbutiken i Sörsjön har under de senaste åren redovisat förluster. Det har varit problem att inte kunna beställa så små leveranser som man skulle vilja.

Distributionskostnaderna har skjutit i höjden, trots att tiden mellan varuleveranserna har dragits ut till två veckor.

– Nu kommer det att bli enklare. Vi kan beställa de volymer vi behöver av olika varor, vi kan få tätare leveranser utan att det kostar så mycket och vi kan använda olika leverantörer, säger butikschefen Marie Kivimäki.

Landsbygdsmentorn Göran Forsén, som jobbat med många nedläggningshotade lanthandelsbutiker, tycker att Sörsjön har goda möjligheter att ha en butik som bär sig.

– Det finns butiker som klarar sig på betydligt mindre omsättning än 4,5 miljoner kronor som Sörsjön har haft på senare år, säger Forsén.

Han menar också att lanthandeln i Sörsjön är en av de viktigaste glesbygdsbutikerna i Dalarna när man ser till kundunderlaget och det långa avståndet till närmaste alternativa butik, 3,5 mil enkel resa.

– Nu ska vi arbeta för att stärka samhörigheten mellan butiken och medlemmarna. Då man kommer hit och handlar ska man känna att man handlar i sin egen butik. Den känslan är ju en viktig fördel med att ha en medlemsägd butik.

Under öppningsdagen strömmade kunderna till och passade på att bli bjudna på premiärkaffe och nybakad bulle, då det var kanelbullens dag.

– Jag hoppas verkligen att det här kommer att bli bra. Butiken är jätteviktig för byn och vår familj handlar allt här, sa Rune Antonsson, Sörsjön, en av premiärdagens kunder.