Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coop anställer 30 på Grådö mejeri

Coop anställer 30 personer i samband med att produktionen vid Grådö mejeri återupptas i Coops regi i oktober

– Då vi fått så stort gensvar från mjölkbönderna och produktionsvolymen detta samt nästa år blir större än vad vi initialt räknade med, så behöver vi också anställa fler personer än vad vi hade beräknat. Vi kommer nu att erbjuda 30 personer anställning vid mejeriet. Men vi är ödmjuka och anställer fler om vi inte räknat rätt. Vi kör igång försiktigt, säger Staffan Eklöf, vd på Grådö mejeri.

Det är tidigare uppsagd Arlapersonal som i huvudsak återanställs.

 – De lediga tjänsterna tillsätts enligt de turordningslistor som har fastställts i samråd med de fackliga organisationerna. Vi vet inte om alla på kollektivsidan kommer över enligt turordningen eller om några väljer att stanna kvar hos Arla. Vi stämmer av det inom kort.

Men man kommer också att rekrytera några tjänstemän externt:

– På vissa befattningar inom tjänstemannasidan saknas det viss kompetens och i de fallen kommer vi att tillsätta tjänsterna genom extern rekrytering. Exempelvis hade vi på Milkotiden en ekonomichef på huvudkontoret, nu söker vi en ekonomichef till Grådö.

– Vi tar också in en ny tjänsteman med ansvar för mjölkförsörjningen och den personen har tidigare arbetat hos Milko. Sedan ska vi ha en processpecialist som vi inte vet än om vi har på turordning eller inte, säger Eklöv.

 – Vi ser fram emot dagen för det formella övertagandet den 1 oktober då vi påbörjar arbetet att utveckla mejeriverksamheten. I mitten på oktober börjar vi testa teknik, organisation och logistik genom att köra små mängder mot några få butiker.

– I november ökar produktionen successivt för att i början på 2013 ligga på planerade 40 miljoner liter, säger Eklöv som bedömer att 40 miljoner liter är vad man kan avyttra via Coops butiker som blir de framtida kunderna.

– Skulle vi sälja mer så tar vi gärna emot mer mjölk och då hoppas vi att det stora intresset att leverera till oss finns kvar, säger Eklöv som hoppat kunna höja produktionen och skapa fler arbetstillfällen åren framöver.

Arla som av Konkurrensverket tvingats att sälja Grådö för att få fusionen med Milko godkänd har garanterat att Grådö ska kunna tillverka 50 miljoner kilo.

– Så vitt vi kan bedöma ar Grådö intakt förutom den bägarlinje som användes för att tillverka bland annat gräddfil. Det bör finnas goda möjligheter att öka produktionen om det finns efterfrågan, säger Staffan Eklöf

När Arla tog över Grådö för knappt ett år sedan levererade 200 bönder mjölk till mejeriet där 160 anställda processade 120 miljoner kilo mjölk per år.