Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Contador vann Tour de France

Annons

Först fick Alberto Contador den vita ungdomströjan. Men det var nästa tröja, den gula, som gladde spanjoren mest.

För den visade att det var han som tagit hem årets Tour de France.

Söndagens etapp vanns av italienaren Daniele Bennati.

Den 94:e upplagan av Tour de France har bjudit på flera dramatiska etapper och en ung segrare i 24-årige Contador. Men den kommer mest att bli ihågkommen för ett par dopningsskandaler samt dansken Michael Rasmussen som fick lämna touren när han var i ledningen.

Söndagens 146 kilometer från Marcoussis till Paris var en lugn resa fram till Champs Elysée. Det trots att Contador bara hade 23 sekunder ner till tvåan Cadel Evans, Australien, och 31 till trean Levi Leipheimer, USA. Men de två gjorde inga försök att ta segern från Contador. I stället avgjordes den 20:e etappen i en tät klungspurt där Bennati var hetast med norrmannen Thor Hushovd och tysken Erik Zabel närmast bakom.

Contador, Evans och Leipheimer rullade i mål tillsammans i den stora klungan där också Thomas Lövkvist befann sig. Svensken slutade totalt 64:a, 2.22,50 bakom knappt två år äldre Contador. I ungdomstävlingen som vanns av Contador slutade Lövkvist nia men bara en åkare framför var yngre än Lövkvist.

För tre år sedan låg Contador i koma på sjukhus sedan man upptäckt en svullnad i hjärnan efter ett fall med cykeln. Han opererades och kom tillbaka och han jämförs nu med Lance Armstrong som också körde för Discovery Channel och som kom tillbaka efter att ha fått testikelcancer.

Contadors segermarginal, 23 sekunder, är den näst minsta i tour-historien. Bara Greg LeMonds seger 1989 har varit mindre. Det var då amerikanen slog Laurent Fignon med 58 sekunder på sista etappen och vann med åtta sekunders marginal till fransmannen.

Bäste sprinter i årets upplaga blev belgiern Tom Boonen medan colombianen Juan Mauricio Soler tog hem den rödprickiga tröjan för bäste bergsklättrare.

Touren år 2007 kommer dock alltid att förknippas med Michael Rasmussen som imponerade i bergen och hade ledartröjan i över en vecka. Men redan före årets tävling gick det rykten om att dansken inte skött sin rapportering om var i världen han har varit. En rapportering som är nödvändig för att idrottare ska kunna dopningstestas utanför tävlingar. Det visade sig sedan att han vid fyra tillfällen inte befunnit sig på rätt plats eller rapporterat in för sent något som innebar att han varnats.

Det var dock först när en italiensk journalist rapporterade att han sett Rasmussen i Italien när dansken skulle ha varit i Mexiko som danskens stall Rabobank fick nog. Rasmussen fick lämna touren efter den 16:e etappen trots att han inte befunnits dopad. Det var dock en annan storstjärna, Alexander Vinokurov, som tog hem två etappsegrar innan det kom fram att kazaken hade bloddopat sig.

TT

Mer läsning

Annons