Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clara kom in på världens bästa gymnasium

Clara Edwards från Gustafs har nått sitt mål. Hon har fått ett stipendium som gör att hon i höst kan börja på väldens bästa gymnasieutbildning vid United World College, UWC, i lilla Flekke i Norge. Det är en skola med inriktning på fred och internationell förståelse som tar emot elever från hela världen.

– Att komma till UWC har varit det stora målet för mig. Dels för att det ska bli så spännande att få träffa och studera ihop med ungdomar från så många olika länder, dels för att det är en så bra och bred utbildning som öppnar alla möjligheter för mig i framtiden, säger Clara.

När hon tar studenten i Norge om två år kommer Clara att ha en International Baccalaureate också kallad IB-examen i bagaget. Att det var den utbildningen hon ville ha bestämde sig Clara för långt innan hon gick ut nian med toppbetyg på Forssaklackskolan i Borlänge förra våren. Hon sökte och kom in på IB-programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

– Jag går det förberedande året här. UWC är en tvåårig utbildning så man måste gå ett förberedande år för att komma dit. Hade jag inte fått stipendiet hade jag kunnat fullfölja min International Baccalaureate här i Bollnäs.

United World College bygger på idén att skapa internationell förståelse och fred genom att sammanföra ungdomar från hela världen och låta dem leva och studera tillsammans under två år. Det finns tolv UWC-skolor spridda över fem kontinenter. Drottning Noor Al-Hussein av Jordanien är president för UWC och Nelson Mandela hederspresident.

I år skickas åtta svenska stipendiater till UWC i Norge där Röda körset är huvudman samt en till UWC i Hong Kong. Clara och de övriga stipendiaterna har valts ut på grund av sitt personliga engagemang för UWCs ideal, sin mognad och sina akademiska meriter, enligt den svenska kommitténs kriterier.

– Att jag kom i fråga beror nog på det engagemang jag har visat för att få gå den här utbildningen, att jag valde att flytta från min familj och mina vänner i Gustafs för att få gå IB-programmet. Så är jag rätt duktig i skolan, jag fick 305 poäng av 320 möjliga i mitt slutbetyg från nian.

På IB-programmet sker all undervisning på engelska. Studierna är mer koncentrerade än på det vanliga gymnasiet och innefattar naturvetenskap, matte, samhällsvetenskap, två språk och ett konstnärligt ämne.

– Man ska också genomföra ett projekt kallat service som är inriktat på att ge hjälp till andra. Tanken med utbildningen är att vi ska utvecklas till goda och engagerade samhällsmedborgare, förklarar Clara.

Stipendiaterna har startat en egen Facebookgrupp. Där har Clara redan fått kontakt med några av sina blivande klasskamrater som kommer från Chile, USA, England, Norge och Jordanien.

Flekke är en liten kommun på den norska Västkusten 15 mil norr om Bergen med god tillgång på skidbackar inåt landet. Det passar Clara perfekt som har utförsåkning som sitt främsta fritidsintresse.