Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claes Egnell har avlidit

Generalsekreteraren för Skid-VM i Falun 1974 Claes Egnell har avlidit. Han somnade in lugnt och stilla på söndagsmorgonen 96 år gammal.

Annons

Claes Egnell har en mycket lång och framgångsrik karriär bakom sig inom idrotten. I OS har han som en av få deltagit både sommar och vinter. Höjdpunkten kom vid OS i Helsingfors 1952 då han var med i det svenska laget som tog silver i modern femkamp.

Men redan fyra år tidigare gjorde Claes Egnells sin dubbel. Vid vinterspelen i S:t Moritz deltog han i vinterfemkampslaget där han dock bröt benet mycket komplicerat. Läkarna trodde länge att de skulle få lov att amputera Claes fot. Men han repade sig snabbt och redan till OS i London samma sommar fanns han med i den svenska truppen - inte i modern femkamp, utan i snabbpistol, där han lyckats kvala in. En tävling där han slutade 24.

Claes Egnell tilldelades också Bragdguldet 1945, det efter att han den vintern vann han sitt andra raka SM i vinterfemkamp och på sommaren slog han till med sitt fjärde SM i modern femkamp.

Claes Egnell var född och uppvuxen i Örebro där han också tävlade för I3 IF under sin aktiva karriär. Claes flyttade till Falun i samband med att han utsågs till generalsekreterare för Skid-VM 1974.

- Hade vi inte fått VM 1974 tror jag knappast att den fantastiska idrottsanläggningen Lugnet skulle ha byggts, berättade Claes i en intervju för tidningen i samband med att han fyllde 95 år förra året.

Claes Egnell var en mycket mångsidig idrottare. Landskampssegrar och SM-guld (totalt nio) blev det i modern femkamp och vinterfemkamp. Dessutom tävlade han framgångsrikt i åtskilliga tävlingar i fäktning, pistolskytte, skidlöpning, tennis, fälttävlan och ridning.

Claes Egnell efterlämnar närmast hustrun Sylvia, en son, åtta barnbarn och sex barnbarnsbarn.