Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkeln blir sluten då bokhandel byter ägare

/
  • Ägarskifte i bokhandeln. De nya ägarna Marie och Bosse Jernberg flankerade av tidigare ägarna Gunnar och Lena Gustafsson.

Malungs bokhandel byter ägare och på sätt och vis sluts cirkeln. Nya ägarna är Marie och Bosse Jernberg, Yttermalung. Det var Maries morfar Axel Fehrm som först drev bokhandel i Malung 1926.

Annons

– Det är ju en litet kul bakgrund. Morfars bror Fritz Fehrm startade Fehrms bokhandel i Vansbro 1922, och morfar drev en filial i Malung, berättar Marie.

Från mitten av 50-talet till början av 2000 var det morbror Berndt Fehrm som var bokhandlare.

Då tog en av de anställda över bokhandeln, Lena Gustafsson tillsammans med maken Gunnar, och de bytte namnet till Malungs bokhandel. Lena hade då jobbat i bokhandeln i närmare 15 år.

Några år efter övertagandet gjorde de en vågad satsning, byggde en ny affärsfastighet för åtta miljoner kronor centralt i Grönland för sin bokhandel och ett nytt apotek.

– Många tyckte nog att vi var idioter. Det var ju en vågad satsning, men det är det roligaste vi gjort och det har gått bra, säger Gunnar och Lena.

Resultatet av satsningen blev att Malung har en modern och välsorterad bokhandel. I dag är det ganska ovanligt i en så pass liten ort som Malung.

Men nu är det dags för ägarbyte. Lena och Gunnar tycker att de gjort sitt, och att vintrarna i Malung är nog så krävande.

– Vi ska inte lämna Malung, men vi planerar att vara halva året i Lenas hembygd i Blekinge där vi köpt ett hus, säger de.

Av de nya ägarna kommer Marie Jernberg att bli bokhandlare på heltid. Maken Bosse ska hjälpa till, men fortsätter att jobba som målare.

– Jag har jobbat i tolv år med försäljning och marknadsföring på skinnföretaget Jofama. När jag fick veta att bokhandeln var till salu så såddes ett frö för att göra något nytt.

– Jag har praktiserat här under hösten och i slutet av november bestämde jag mig. Det känns riktigt spännande att få ta över, och kul att ha fått förtroende från alla håll, säger Marie.

I övertagandet av rörelsen ingår också två anställda.

I samband med ägarbytet har butiken varit stängd under en vecka.

– Vi har möblerat om litet för att sätta vår profil på butiken, men annars ska vi fortsätta i samma anda som Lena och Gunnar, säger de nya bokhandlarna i Malung.

Mer läsning

Annons