Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christofer efterlyser en annan värdering

Nu återstår bara en hög med tegel av skolan i Islingby. I slutet av förra veckan revs det sista som var kvar av väggarna.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Sådana här vackra hus byggs ju inte längre och bör sparas, säger Christofer Cederberg som har fotograferat skolan både före och under rivningen.

Hans stora intresse vid sidan av musiken har länge varit att fotografera och med tiden har ett behov vuxit fram att också historiskt dokumentera en del av det som han riktar kameran emot; ruiner, övergivna industrier och gamla byggnader till exempel, som skolan i Islingby.

– . Det rivs i all hast både här och där, och det verkar som att det mesta handlar om pengar och inte så mycket om att värdera vår gemensamma historia, säger han och fortsätter:

– Därför försöker jag att dokumentera det jag kan, så att det ska finnas någonting kvar till eftervärlden.

Förutom att fotografera försöker han att ta reda på så mycket som möjligt om byggnaderna.

– Men det är inte frågan om något djupt grävande i arkiven, utan jag skriver ner det som jag kan få fram på internet, från gamla tidningsartiklar och liknande. När jag är på en plats tycker jag sedan att det är spännande att försöka tänka sig in i vad som kan ha skett där och vad människorna gjorde.

Han har inga bestämda planer i dag för det som dokumentationen resulterar i.

– Vi får väl se om det bara stannar på datorn, eller om det visar sig att det finns intresse för andra att ta del av materialet säger han.

Om skolan i Islingby säger han:

– Jag blev väldigt upprörd när jag fick veta att den skulle rivas, även om jag förstår problematiken med SSAB, och jag inser att renoveringskostnaderna hade blivit stora. Men det hade varit fint om skolan fått leva vidare, även om det i så fall hade varit med en annan verksamhet än den som den en gång byggdes för.