Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christina Lampe-Önnerud får ansvar för miljarder dollar

Christina Lampe-Önnerud är tillbaka i världstoppen och får toppjobb hos världens största hedgefond Bridgewater som förvaltar 150 miljarder dollar.

Annons

Det var snubblande nära att Sverige och Ludvika fick Boston Powers nya batterifabrik och 600 nya jobb. Men uppfinnaren av det miljömärkta och supereffektiva litiumjon-batteriet, Ludvikabördiga Christina Lampe-Önnerud, förlorade kontrollen över sitt företag och Kina lade beslag på både tekniken och fabriken.

Men nu är en av Sveriges och Bostons mest framträdande energientreprenörer, Christina Lampe-Önnerud, tillbaka på ett nytt toppjobb i hedgefond Bridgewater Associates.

"Det jag älskar med Bridgewater är att det är en riktigt hög kaliber på teamet. Jag tänker ge allt jag kan och lära mig allt", säger Christina Lampe-Önnerud till boston.com.

Sedan Christina Lampe-Önnerud lämnat sin skapelse Boston Power i oktober 2012 har hon och maken Per Önnerud, också han bördig från Ludvika, startat ett nytt eget litet företag, Cloteam.

Cloteam vann omedelbart uppmärksamhet och vann Massachusetts Clean Energy Center pris i februari i år för en batterilagringslösning som är mer kostnads- och energieffektiv än dagens metoder. Per Önnerud ska nu köra Cloteam som lockat nya och gamla tekniker från Boston Power när Christina går till toppjobbet på hedgefonden.

Bridgewater Associates är ett amerikanskt företaget grundat 1975. Företaget servar institutionella kunder, inklusive pensionsfonder, donationer, stiftelser, utländska regeringar och centralbanker.

Bridgewater är världens största hedgefond med 150 miljarder dollar i förvaltat kapital och 1 200 anställda. New York Magazine beskriver enligt Wikipedia företaget som "den största och obestridligen konstigaste hedgefonden" på grund av sitt orubbliga engagemang för "total ärlighet och ansvar" i minsta detalj i sin företagskultur.