Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer och Ingrid bor på en fiskebåt – året om: "Det är frihet för mig"

Många drömmer om att bo på en husbåt. Christer Nordström gjorde slag i saken och köpte en gammal fiskebåt. Tillsammans med sin fru Ingrid och hunden Indy bor han året runt i ett flytande hem.

På en gammal fiskebåt som ligger i Gavleån bakom Erikshjälpen i Gävle bor Christer och Ingrid Nordström året om.

Schäfern Indy lufsar fram för att hälsa på mig. Kvällssolens strålar speglar sig i vattnet, det blåser från havet och på avstånd hörs måsar skräna. I det inglasade rummet på däck har Christer gjort upp en värmande eld i kaminen.

– För mig är det här en gammal barndomsdröm som har gått i uppfyllelse, säger Christer Nordström.

När Christer var en liten grabb brukade han promenera längs Strandvägen i Stockholm och titta längtansfullt på alla husbåtar.

– Jag var så avundsjuk för där låg Pippi Långstrumps båt och jag ville också bo som Pippi.

2010 köpte Christer och hans dåvarande sambo den gamla fiskebåten. Han hämtade båten i Söderhamn och körde den till Södra Skeppsbron i Gävle. Den har legat där sedan dess.

– Det är frihet för mig att bo på båt! Jag älskar känslan av att alltid vara nära vattnet.

Båten heter Hammarö och byggdes 1947. På 60-talet gick den runt Gotland och Västkusten. Den är 23 meter lång och 6, 4 meter bred med en boyta på ungefär 40 kvadratmeter.

Under däck finns det inga fönster och det är lite trångt, men hemtrevligt. De har ett välutrustat kök med spis, ugn, kyl och frys, ett badrum med dusch och tvättmaskin, ett sovrum som består av en dubbelsäng och ett förråd. Uppe på däck har de ett litet sommarkök och i styrhytten finns en rymlig gästsäng.

– Vi har alla bekvämligheter. Min lägenhet i Uppsala var sämre utrustad, säger Ingrid Nordström.

Uppvärmningen består av en luftvärmepump, två kaminer och vattenburen värme genom en oljepanna.

Uppe på däck finns även en bastu och en badtunna som rymmer 1 200 liter vatten.

– Vi brukar bada där ungefär två gånger i månaden. Det är så mysigt, säger Ingrid.

Båten var redan möblerad när Christer köpte den. Det ryms inte mycket mer. När Ingrid flyttade in för några år sedan kunde hon bara ta med en träkista, en liten kökssoffa och sin samling med plåtburkar. Ingrid har en fin samling med gamla plåtburkar, både ärvda och loppisfynd. För en plåtburkssamlare men köpstopp kan det vara en utmaning att bo granne med Erikshjälpens stora loppis.

– Det går ganska bra. Vi handlar där ibland, men vi har inte plats för mer prylar. Om vi köper en grej så måste tre grejer ut, säger Ingrid och skrattar.

Christer å andra sidan har en växande samling med små folkvagnsbussar. Större delen av bilarna står prydligt uppställda i en hylla.

Att bo i husbåt skiljer sig inte så mycket från att bo i hus, tycker Christer och Ingrid.

– Det är fritt och på vintern är det bara vi här. Ibland är det ensligt men ibland kan det vara himla skönt, tycker Ingrid.

– Precis som med hus finns det alltid underhåll som behöver skötas om. Man ska helst ta upp båten vart tionde år för underhållsarbete av botten. Gävle kommun har en upptagningsslip för båtupptagning vid Gerdavarvet som tyvärr är trasig. Men vi hoppas att Gävlekommun kommer att renovera den, säger Christer.

Bland det bästa han vet med båtlivet är att få vaggas till sömns om kvällarna.

Ingrid tillägger:

– När det stormar kan det vagga lite för mycket. Det var lite läskigt i början men nu har jag vant mig.

Förra sommaren hade paret ett romantiskt bröllop. Och givetvis blev det ett bröllop med vid havet. Vigseln hölls på ön Prästgrundet i Söderhamns skärgård.

– Vi hade bjudit respektive familjer och nära vänner till en äventyrsfest, många anade nog vad som var på gång men ingen visste med säkerhet. Gästerna blev transporterade med buss från kajen till Stugsund där taxibåten Hulda väntadeför vidare färd till Prästgrundet där vi redan var på plats, berättar Ingrid.

Efter vigseln blev det återfärd till kajen där bröllopsfesten ägde rum.

– Det var en fantastisk dag och kväll som vi aldrig kommer att glömma.

Vi som bor här:

Namn: Christer Nordström, 53 år, lagerarbetare.

Namn: Ingrid Nordström, 56 år, biståndshandläggare på familjeomsorgen i Tierp.

Här bor även hunden Indy, 4 år. De har båda vuxna barn som flyttat hemifrån. Christer har två söner, 28 år och 25 år. Ingrid har två söner 31 år, 29 år och en dotter på 23 år.

Intressen: Båtliv, förutom fiskebåten har paret en segelbåt och en motorbåt.

Fakta: Bo på båt

Det är inte tillåtet att förtöja en husbåt där man vill och använda den som bostad. Om den ska ligga permanent förtöjd vid en brygga kan det krävas bygglov. Ansökan om bygglov görs till kommunen. Men vilka regler som gäller för att bo på båt kan variera. Det viktiga är att uppfylla de krav som ställs på ett permanent boende.