Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chow chowar på träff

I egenskap av uppfödare kan visserligen Sara Axelsson och Anna-Lena Karlsson uppfatta som subjektiva. Men båda hävdar i alla fall att hundrasen chow chow klår det mesta.

De formligen radar upp superlativen om rasen som främst betecknas som en sällskapshund. Den är lugn och så tillgiven att den är redo att dö för sin familj.

Och så är rasen i regel reserverad mot främlingar. Risken är därför liten att den rusar fram till folk och lägger upp ett par leriga tassar mot någons bröst och skrämmer slag på hundrädda människor.

– Det är en enkel hundras som inte ställer särskilt höga krav på sin ägare. På sin höjd räcker det att man lägger ner tid på socialiseringen, klargör Sara och Anna-Lena.

Ur ett vidare perspektiv sett hamnade väl inte denna tämligen kompaktformade urhundsras med den säregna blåa tungan visserligen i händelsernas centrum i helgen.

I Nyhammarstrakten lär dock de närmaste grannarna ha reagerat över alla lurviga fyrfotingar som samlades på gården hemma hos Anna-Lena Karlsson och hennes familj i Karlsänge i lördags.

Här var det nämligen för andra året i rad en chow chow-träff, som den här gången lockade närmare ett 50-tal personer och runt 30 hundar.

– En del kommer ända från Göteborg och Örebro. Alla har inte själva en hund, men de är nyfikna på rasen och funderar på att skaffa en egen, berättar Anna-Lena.

Tillgången på valpar födda i Sverige är dock begränsad. Sara och Anna-Lena bedömer att antalet ligger någonstans mellan 60 och 100 valpar per år.

– Därför förekommer det också en hel del importer, tillägger Sara.

Sara är ett exempel på hur lätt det är att falla för rasen. Hon är hundmänniska sedan lång tid. Fram till mitten av 2000-talet var det dock cocker spaniel som gällde för hennes del.

– Men jag "konverterade" snabbt till chow chow och köpte min första 2006, upplyser hon.

Anna-Lena har däremot haft rasen betydligt längre.

– Min första chow skaffade jag 1990, jag var 18 år då.

Dagen i Karlsänge tillsammans med dessa nästintill oemotståndligt vackra hundarna, ägnades frånsett det sociala mötet även åt utställningstips, som Linda Johansson från Gustafs bjöd på.

Tillsammans med fem år gamla chow chow-hannen Dika Tchou har hon så här långt erövrat det mesta i prisväg, såväl i Sverige som utomlands.