Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chocknota för ny förskola

Kostnaden för nya förskolan Källan i Källberget skjuter dramatiskt i höjden. Från början 16 tänkta miljoner kronor är nu uppe i nästan 25.
Kommundirektör Göran Wigert rannsakar sig själv, och ger samtidigt kommunens fastighetsansvarige Lars Nilsson bakläxa.

Förskolebygget Källan startade i april med en budget på 16 miljoner. Ett par månader senare pekade prognosen på 21 miljoner. Det dröjde ytterligare ett par månader till innan Wigert informerades.

– Jag fick veta om fördyringen i samband med delårsrapporten i slutet av augusti.

Dessutom har det byggts en annan typ av byggnad än som från början var tänkt. Ett antal förskolebyggen hade studerats och en kostnadskalkyl hade gjorts utifrån det. Sedan har det alltså byggts en annan typ av byggnad och kostnaderna har skjutit i höjden.

Hur kunde det bli så?

– Bra fråga. Jag har inget riktigt bra svar, säger Wigert och hänvisar till Lars Nilsson och kommunens byggavdelning.

Nu blir det revisorernas uppgift att bringa klarhet i vad som egentligen hänt. Lars Nilsson borde informerat i tidigare skede om miljonfördyringarna. Därefter skulle ärendet behandlats i kommunstyrelsen, menar Wigert.

Nu pekar alltså slutnotan på knappa 25 miljoner. En fördyring med närmare 70 procent.

Göran Wigert försvarar inte mångmiljonöverdraget. I stället hänvisar han till en mycket tidspressad situation runt hela förskolebygget. Med facit i hand skulle en projektledare tillsatts som fått skött hela byggprocessen, menar han i ett pressmeddelande.

Göran Wigert tar på sig ansvaret till det inträffade. Något som också Lars Nilsson får göra, menar Wigert.

– Vet inte om jag vill kommentera överhuvud taget just nu, sa Nilsson till tidningen på måndagseftermiddagen. Det är som Göran Wigert säger. Så är det ju.

Göran Wigert menar att förtroende för Nilsson kvarstår.

– Vi ska vidta åtgärder som krävs för att inte det här ska hända igen, säger kommundirektören. Vi har fortsatt förtroende för att Lars Nilsson och byggorganisationen ska klara framtida byggprojekt.

Är förskolebygget Källan en rejäl missräkning?

– Jag kan inte säga annat. Så är det.

Vem får betala mångmiljonfördyringen?

– Det måste ju finansieras. Pengarna finns inte nu, avslutar Göran Wigert och hänvisar till att beslut om tilläggsanslag måste tas i fullmäktige den 26:e i den här månaden.