Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chocken sprängs

Annons

Chocken, med sina 48 graders lutning, har sedan den anlades 1998 varit Nordens brantaste preparerade pist. Men det har också varit en otursföröljd pist. Ett oklart bygglov som ledde till ett användningsförbud, samt två svåra olyckor, har gjort att den brantaste delen över toppkrönet varit stängd de två senaste vintrarna.

Orsaken till att den brantaste delen varit stängd är att Idre fjäll skulle komma in med en egen lösning på en del säkerhetsfrågor som man inte hann lösa förra hösten. Likaså har pistmaskinförarna vägrat att pista den översta delen efter den svåra pistmaskinsolyckan förra året.

Nu planerar Idre Fjäll att spränga bort krönet på Chocken. Därigenom får backen en jämnare lutning. Pistmaskinerna kan då pista hela backen. Den skulle efter en sprängning också bli bättre för speedskiing, då den skulle slippa det "veck" som finns en bit under toppbranten.

Men samtidigt försvinner den stora marknadsföringsvinsten med Chocken. Idre Fjäll skulle då inte längre ha Nordens brantaste preparerade pist, om man nu inte kan spränga med sådan precision att man stannar på 46 grader mot dagens 48 grader.

- Vi har 45 graders lutning på Väggen och var innan Chocken kom till Nordens brantaste preparerade pist, säger Owe Sivertsen, marknadschef för bland annat Hundfjället där Väggen ligger.

- Chocken är brantare, men här går det snabbare, säger Sivertsen.

- Vad som ska ske med Chocken kommer vi att återkomma till, säger Torbjörn Wallin, som inte vill kommentera ryktena om att man planerar att spränga bort krönet på Chocken.

NISSE SCHMIDT