Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chocken: Carl Larsson-gården säljs

Familjen vill tjäna en slant och samtidigt gå Carl och Karin Larssons vilja till mötes.
I dag läggs det världsberömda konstnärshemmet ut till försäljning.
– Nu kan vi del upp arvet, kommenterar familjemedlemmen och en av delägarna, Helena Brunkman, beslutet att avyttra gården.

: DENNA ARTIKEL PUBLICERADES DEN 1 APRIL 2014 OCH ÄR ETT APRILSKÄMT

Carl Larsson-gården i Sundborn, drygt en mil utanför Falun, har under många år varit ett av länets mest uppskattade turistmål.

Årligen brukar över 50 000 besökare vandra runt i det spektakulära konstnärshemmet, men årets säsong ser av allt att döma ut att bli den sista.

I dag läggs hemmet ut till försäljning med bland annat annons i dagens tidning och på bostadssajten hemnet.se.

Gården ägs av Carl och Karin Larssons släktförening – en ideell förening med 253 medlemmar, som samtliga har ett släktskap med det världsberömda konstnärsparet.

Enligt stadgarna måsta samtliga vara överens – vilket man nu också är.

Samtidigt handlar det om en aktion som saknar motstycke inom världens kulturliv och som väntas ge kraftiga reaktioner.

Familjen är dock obeveklig – gården ska säljas och det man stödjer sig på är en uttalad vilja från Carl och Karin Larsson.

– I takt med att man vårdar ett kulturarv så tenderar det att bli allt mer museialt. Carl och Karin ville att det skulle vara ett levande hem och därför följer vi deras önskan. Vi vill att någon ska bo här permanent.

Försäljningen väntas ge ett rejält tillskott i kassan för de 253 ägarna och Brunkman hymlar inte med att pengarna är en viktig aspekt.

– Absolut. Vi tänker att nu kan vi äntligen dela upp arvet, förklarar Helena Brunkman och fortsätter:

– Det här är Sveriges mest kända hem och egentligen ovärderligt. Hur mycket det här kan ge vågar jag inte gissa.