Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Chemtrails" – en studiecirkel i kunskapsförakt

ABF – från folkbildning till "chemtrails"

Av alla obskyra och verklighetsfrånvända konspirationsteorier på nätet kan den om "chemtrails" vara allra dummast. I korthet går den ut på att någon (NSA?, Bilderberggruppen?, CIA?, FN?, NASA?, "Militären"?, FBI? – ja, det är lite oklart just vilka) låter flygplan släppa ut kemikalier som drogar befolkningen till medgörlighet i maktens våld. Utsläppen kan också vara ett sätt att styra vädret. Alternativt en metod för att förgifta jordens befolkning i största allmänhet...

Ja, ni hör hur det låter.

Som "bevis" tar man en allt tätare flygtrafik, och de därmed allt vanligare vita kondensspåren efter flygplansmotorerna, dessa "chemtrails". Att människor reser mer i dag än tidigare är förstås en alldeles för rimlig förklaring, det måste vara en världsomspännande sammanvärjning för att kontrollera befolkningen!

Konspirationsteorier är lite som skvallertidningar: Ska man fånga en kritisk massa av tidningskioskzombies måste skandalen som saluförs vara riktigt, riktigt skruvad. Så där så att man står vid hyllan och tänker: "Nej, det här kan ju inte vara sant!", tätt följt av: "Eller, kan det?".

Teorin om "chemtrails" samlar några tusen anhängare världen över, kanske ett hundratal i Sverige, en handfull i Dalarna. Ungefär som det finns personer som förnekar månlandningarna och som det säkert finns några som fortfarande förnekar att jorden är rund. Men ärligt talat gör det inte så mycket, bara fånerierna begränsas till internets mer ljusskygga delar. Illa blir det först när politiskt förtroendevalda, etablerade organisationer och annars trovärdiga medier – sådana som vi är vana att ta för krafter av allmänt förstånd och vetenskaplig förankring – ger syre åt vanföreställningarna. Som när MP:s riksdagsledamot i Dalarna, Jan Lindholm, lät riksdagens utredningstjänst (Rut) ägna myndighetsresurser åt att titta närmare på dessa vita spår i skyn. "Det är viktigt att jag kan svara på de frågor jag får", som Lindholm uttryckte det.

Det visade sig dock mycket riktigt vara svårt för Rut att belägga den tack vare Lindholm nu i alla fall till del MP-sanktionerade teorin om en världsomspännande konspiration för klimatkontroll och intellektuellt förtryck. Men det är klart, om landet har 349 riksdagsledamöter slinker en och annan knäppgök och populist igenom (i Lindholms fall är det frågan om det senare). Pernilla Hagberg däremot, gruppledare för MP i Vingåker, stannar inte vid att erkänna frågorna som sådana, utan säger rakt ut i en intervju med Sveriges Radios förträffliga Genier och foliehattar att vår mänskliga utveckling "stannat av", att dessa "chemtrails" gjort att vi "blivit mer som får". I samma program vittnar en med åren alltmer luttrad meteorolog vid SMHI om hur frågorna kring "chemtrails" tilltar stadigt, hur myndigheten nu tvingas lägga andra saker åt sidan för att bekämpa konspirationsteorin.

Senast i raden att falla offer för okunskapen är ABF i Dalarna som nu anordnar en studiecirkel i ämnet. I inbjudan går att läsa: "Chemtrails. Sprutar de över oss från flygplan? Är det en konspiration? Vilka fakta finns och vilka motargument."

Att Arbetarnas bildningsförbund, en av landets mest anrika utbildningsinstitutioner och anordnaren av landets allra första studiecirkel, nu blir först med en om "chemtrails" är inget annat än kunskapsförakt, vars enda följd blir att än fler ringer ner SMHI:s telefonväxlar.

Inför nästa gång någon kommer dragandes med dessa "chemtrails", låt mig komma med ett förslag till svar:

– Trams! Stäng av datorn och läs en bok i stället!