Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

CHEFREDAKTÖRENS KRÖNIKA: Här är DT:s nyårslöften till dig

Tack för att ni finns, sa kvinnan som ringde mig i lördags morse och berömde för ett reportage i serien om det nya Dalarna, den vi kallat för 100 ansikten, 100 berättelser.

Utan er skulle jag inte veta vad som händer här, sa Ludvikabon som nära följer debatten om skolorna i kommunen och mejlade häromdagen.

Er litar jag på, sa en tredje i ett av veckans alla samtal om DT och det vi – Dalarnas största redaktion – varje dag gör.

Som chefredaktör och ansvarig utgivare för DT, som med över 60 engagerade journalister varje dag, dygnet runt, speglar Dalarna, är det fantastiskt roligt att höra. Att det vi gör, att vår nära lokaljournalistik, tar plats i ditt liv, i din vardag – alldeles oavsett vilket förhållande du har till den.

Alla samtal och mejl till mig är inte lika positiva som exemplen ovan. Det är fullt förståeligt, för kraven på DT – som ju har redaktioner i åtta av 15 kommuner och som täcker Dalarna på ett för länet unikt sätt – är höga. Och ska vara höga. DT ska finnas där när det händer, DT ska vara den man hör av sig till, för DT är Dalarnas nutidsförmedlare. Och den positionen vill vi fortsätta att ha.

Genom nära lokaljournalistik.

Genom att röra sig där du rör dig, lyssna på det som berör dig.

Genom att avslöja, granska, fördjupa och berätta.

Vi gör det på många olika sätt. Dels i papperstidningen, dels i våra digitala kanaler. Vår ambition är att anpassa vår journalistik till hur just du vill ha den – därför måste vi också ha bredd i vår presentation. Texten som du läser i din papperstidning kan till exempel ha sitt ursprung i en live-tv-sändning på dt.se – när nyhetsläget var som allra störst.

Det är fascinerande. DT når i dag med sin journalistik fler än någonsin tidigare. Och vi har aldrig varit så nära dem som vill ta del av det vi gör i dag, tack vare att vi dels har journalister runt om i länet, dels är aktiva i sociala medier, men också tack vare att vi har Facebook-gruppen DT Nära, som lockat över 2 700 personer, och berättar om vårt innehåll via våra konton i sociala medier (DT:s FB-konto har över 32 000 gillare!).

Det är en förutsättning för att vi även fortsättningsvis ska kunna erbjuda nyhetsbultande lokaljournalistik med Dalarna som utgångspunkt.

Vad gör DT 2016?

En rad saker, så klart, allt för att bredda vårt innehållsutbud, för att tillgodose så många behov som möjligt. På dt.se fortsätter vi vår live-satsning, där vi i ännu oftare kommer att sända live-tv vid nyhetshändelser, men också för att komma Dalarna nära, som när vi i höstas sände tolv timmar från en mjölkbondgård i södra Dalarna. Samtidigt satsar vi på att göra Dalarna ännu mer debattglatt – och vi tar debatten dit du bor.

Läs årets första debattartikel här: HULTQVIST SPÅR OM 2016: Borgerlighetens domedagsprofetior är inget annat än icke trovärdig propaganda

Vi fortsätter att utveckla vår journalistik, för att skildra Dalarna så att så många som möjligt nås av den.

Papperstidningen, som är fortsatt stark, kommer att gå än mer mot fördjupning, planerad agendasättande journalistik blandad med det som hänt nära dig – presenterat på ett sätt som du känner igen, som gjort papperstidningen till en viktig vana för dig.

Det kan jag lova i dag. Men det finns fler saker att berätta om längre fram.

DT:s ambition – med fler redaktioner och medarbetare än någon annan i länet - är fortsatt att vara din självklara nutidsförmedlare. Och för att få ditt fortsatta förtroende vill jag påstå att det bara finns en väg att gå, den som jag skriver om i DT:s publicistiska dokument och tidigare nämnt i en annan krönika:

DT s k a vara trovärdig, relevant, nära och inte väja för de svåra ämnena eller komplexa situationerna.

DT s k a vara opinionsbildaren – i såväl sin opinionsjournalistik som sin nyhetsjournalistik.

DT s k a ta ställning för demokratins kärna: frihet, öppenhet och medmänsklighet.

DT s k a granska makten, såväl den ekonomiska som den politiska, och alltid försvara det uppdraget.

DT s k a bidra till ett konstruktivt Dalarna, där idéer, tankar och initiativ stöts och blöts för att utveckla såväl länets invånare som länet i sig självt.

Det är mina löften till dig.

Gott nytt år!