Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

CHEFREDAKTÖRENS KRÖNIKA: Därför samlar DT till möte med förintelseöverlevanden Hédi Fried, 93: ”Det är vår skyldighet”

 
1 maj 2018
Visa alla artiklar

I dag marscherar återigen nazister på våra gator. Den här gången i Ludvika.

Tidigare har Dalarna rest sig och manifesterat mot hatet. Det kommer att ske även i dag.

Det är vår skyldighet. Som förintelseöverlevanden Hédi Fried sa till DT:s Gabriel Ehrling Perers i en intervju på ledarsidan:

”Låt inte chocken förlama! Även om det är mänskligt att göra det när man ställs inför ondskan. Vi måste hjälpa varandra komma ur chocken och agera. Hela samhället bör visa att man inte tål nazismen. Alla som har något att säga ska hålla ihop. På så sätt ser övriga befolkningen kraften när man kommer samman”.

Därför är jag i Ludvika i dag. Tillsammans med Hédi Fried. Men också i sällskap med bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, ABB:s Sverigechef Johan Söderström, biskopen Mikael Mogren, Spendrups HR-direktör Einar Botten, artisten Anders ”Moneybrother” Wendin och handbollsspelaren och skribenten Linnéa Claeson.

För som Hédi Fried säger:

”Jag kommer till Ludvika när nazisterna marscherar. Och jag vill att ni på tidningen hjälper mig! Det kan vara bra för folk att se att ’här kommer en människa som varit förföljd av en grupp som till att börja med inte ville annat än att marschera’. Jag vill att mina och alla andras barn skall växa upp i en bättre värld, en värld utan hat. Därför kan jag inte vara tyst.”

DT har därför samlat en rad företrädare för civilsamhället till ett möte i dag i Ludvika för att diskutera och ta ställning för medmänsklighet, men framför allt se vad vi tillsammans kan göra framåt.

Något måste göras när nazister marscherar på Ludvikas gator, när ondskan visar upp sitt ansikte.

Vi kan alla göra något, vi ska alla göra något.

Det är vår skyldighet. Men också en rättighet värd att försvara och påminna om.

Vi måste stå upp i dag. Men också i morgon.

Det vi manifesterar nu betyder något för vår gemensamma framtid.

Vi gör det tillsammans – för ett samhälle utan hat.

För dig som pluskund:

TV: Allt gick efter planen under marschen enligt polisen – "Inga ingripanden eller anmälningar"

"Därför tog vi ställning i dag" – många slöt upp med DT och Hédi Fried i Ludvika

TV: Förintelseöverlevaren Hédi Fried, 93, på plats i Ludvika: "Vänj er aldrig, tänk kritiskt" TV: Försvarsminister Peter Hultqvist till attack – "Nazismen är inte en åsikt, utan ett brott mot mänskligheten"

Förintelseöverlevanden Hédi Fried, 93: ”Man ska inte vara rädd. Jag kommer till Ludvika när nazisterna marscherar"

Dokument: Sex år med nazismen – så har hatet förändrat Ludvika