Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Nu listar DT de som har mest makt i Dalarna

 
Dalarnas hundra mäktigaste 2019
Visa alla artiklar

Makt. Det är ett ord som väger tungt. Som kan upplevas som mycket bra – och mycket dåligt. Så vad är det?

Enkelt uttryckt är det någon som har förmåga att driva igenom sin vilja trots motstånd eller en person som kan uppnå det hen strävar efter.

Runt om oss finns mängder av dessa drivande och engagerade människor. Med ambitionen att synliggöra den lokala makten har DT rankat de 100 mäktigaste personerna i Dalarna.

Spridningen är stor, men det finns ett mönster

Det är män och kvinnor inom näringslivet, politiken eller sporten i åldrarna 20 och uppåt. Spridningen är stor, men det finns ett mönster som blir tydligt när vi tittar på hela listan.

I dag publicerar vi namnen på de personer som hamnat på platserna 100-51. Därefter räknar vi ner till den som vi menar är den allra mäktigaste i Dalarna. Vi har tittat på vad dessa personer åstadkommit eller kunnat påverka under 2019.

I DT:s definition pratar vi om någon som har inflytande över eller möjlighet att påverka människor och händelser i Dalarna genom reell eller informell makt. Det kan vara själva rollen eller ämbetet som innebär förutsättning för det men det kan också vara hur en enskild person tagit tillvara sina möjligheter att utöva inflytande.

Det kan också vara någon som inte är bosatt i länet, men som genom sitt uppdrag ändå har mycket att styra över och säga till om när det gäller dalfolket.

På den här listan räcker det inte med att bara vara känd.

Det finns ingen sanning. Det är ingen vetenskap

Jag ska vara tydlig. Det finns ingen sanning, det är ingen vetenskap. Listan är subjektiv. DT:s redaktion har med den samlade kunskapen, breda erfarenheten och djupa lokala kännedomen värderat och prioriterat och bedömt.

Det har varit en grannlaga uppgift. Lika komplicerad som spännande och rolig. Hela redaktionen har varit med. Och framförallt har journalisterna djupdykt i begreppet "makt". För i grunden visar den här listan hur samhället faktiskt ser ut – såsom vi ser det – inte hur vi skulle vilja att det såg ut.

Och ja, jag är själv med på listan och har deltagit i de allmänna diskussionerna. Men mina medarbetare har gjort urvalet.

En influencer utmanar vårt invanda tankesätt om makt

Social, ekonomisk och politisk mark är de vanligaste begreppen. Men i ett digitaliserat samhälle och användandet av sociala medier med det inflytande som en influencer har, kompliceras bilden och vårt invanda tankesätt utmanas. Vi ställer oss frågan om de här personerna har makt – och hur ser den i så fall ut?

Emanuel Karlsten som är ordförande för Medieakademin som kartlägger vilka som har makt i sociala medier säger så här om hur de "nya" makthavarna fungerar:

"Om en influencer får en kvarts miljon följare, får de en armé av vänner de kan styra åt ena eller andra hållet. Det finns en otrolig påverkanskraft."

Då är det lättare att förstå vilket inflytande ett kommunalråd, en myndighetsperson eller en företagsledare för ett stort företag har. Utan att säga för mycket finns de väl representerade på listan.

DT:s reportrar Linda Mankefors och Mats Laggar, som sammanställt 100-listan, har tagit hjälp av en filosofie doktor vid Högskolan Dalarna. Lars-Erik Alkvist har under många år forskat om makt. Han har en ganska klar bild och säger så här:

"Makt är en relation - mellan någon som är underordnad och en överordnad."

Varför kommer en person på just 76:e plats?

Den första delen av listan, som vi publicerar i dag, kommer säkert att väcka en del reaktioner och funderingar. Varför kommer en person på just 76:e plats? Och hur kan det komma sig att en näringslivstopp rankas högre än en lokal politiker med högsta ansvaret för en hel kommun? Det går inte att motivera en exakt placering eftersom det är en bedömning. Och det finns inte heller något entydigt svar på varför en person inte kommit med på listan. Den kanske bara hamnade precis utanför – eller inte utmärkte sig nämnbart under förra året.

Se det mer som en bild av makten i Dalarna. Men förhoppningsvis kan den som följer våra artiklar om Dalarnas 100 mäktigaste känna sig lite klokare när vi kommer fram till listans etta om några dagar.

Vi vill beröra - kanske till och med uppröra - och skapa diskussion och debatt. Därför; hör gärna av er med synpunkter till reportrarna linda.mankefors@mittmedia.se och mats.laggar@mittmedia.se.

Mycket nöje!