Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Nazisternas syfte är att skrämma journalister till tystnad. Det måste rättsväsendet ta på allvar

Annons

Det är uppenbart varför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens medlemmar ställde sig utanför tidningshuset och brände tidningar. De vill skrämma journalister till tystnad och gör ingen hemlighet av att syftet med aktionen var att "minimera lögnmedias makt".

Nu har åklagaren väckt åtal mot en av NMR:s frontfigurer i Dalarna, Pär Sjögren, för brott mot ordningslagen eftersom han inte sökt tillstånd för den allmänna sammankomsten som de ordnade precis utanför ingången till redaktionerna på Dalarnas Tidningar och Dala-Demokraten för ett år sedan.

Det är ett hat- och demokratibrott

Det är välkommet att domstolen prövar det rättsliga. Men det här är egentligen inget brott mot ordningslagen vi pratar om. Det är ett hat- och demokratibrott som riktar sig direkt mot journalister.

NMR är missnöjd med vad vi på DT och övrig svensk ansvarstagande media publicerar. De är aggressiva och konfrontativa, filmar och fotar journalister och använder ständigt uttryck som "fake news" och "judemedia". De argumenten är de svar våra reportrar får när vi ställer frågor till NMR:s medlemmar. Det är omöjligt att göra en vanlig intervju. Vi har blivit vana.

När anhängarna ställde sig utanför hos oss med banderoll, megafon och eld, tog vi ingen större notis om det rent publicistiskt. Deras ganska taffliga aktioner är inte mycket att rapportera om i tidningen.

En nazistattack är en attack på det fria ordet

Vi gjorde en polisanmälan. En nazistattack mot tidningen är en attack på det fria ordet och det behövde prövas.

Här har vi att kämpa mot lagstiftningen. Vi är lika inför lagen och det ska vi värna. Svensk lag gör ingen skillnad på om hat och hot riktas mot en journalist eller mot någon annan. I förlängningen kan det dock få förödande konsekvenser om rädda journalister undviker vissa ämnen och vi får en situation med självcensur. Demokratin riskerar sättas ur spel.

Ett demokratihotande brott är något större än att låta bli att söka tillstånd för en demonstration. Därför behövs en mer distinkt lagstiftning som tar hänsyn till att det är just journalister som utsätts för påtryckningar.

Jag skulle önska att det också gällde journalister

Flera NMR-medlemmar har åtalas för mindre brottslighet och nu alltså även för brott mot ordningslagen. Det är den vägen rättsväsendet går.

En straffskärpning har skett när det gäller liknande brott mot politiker. Jag skulle önska att det också gällde journalister. Justitieminister Morgan Johansson (S) jobbar med frågan och förhoppningen är förstås att det kommer ett beslut om en lagändring snart.

Två gånger lades förundersökningen ner i brist på bevis

Även om många är överens om att hot och hat mot journalister är ett prioriterat område är det ändå svårt att övertyga polis och åklagare om allvaret när det väl gäller.

På morgonen dagen efter demonstrationen lades förundersökningen ner direkt av en utredande polis i brist på bevis. Efter mina påtryckningar återupptogs den. Det fanns nämligen gott om bevis i form av vittnesmål, bilder och filmer. Än en gång lades förundersökningen ner i brist på bevis. Efter att DT gett polis och åklagare ytterligare underlag (som de själv hade kunnat hämta från Nordfronts hemsida som fotat och filmat aktionen) återupptogs förundersökningen och har nu till slut lett till åtal.

Det här innebär inte att det blir en fällande dom. Men det lyfter frågan.