Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Nazisterna må marschera i Ludvika på 1 maj - men motkrafterna är så mycket större

 
1 maj i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Annons

För ett år sedan kom förintelseöverlevande Hédi Fried till Ludvika på 1 maj när nazisterna marscherade på gatorna. Det blev en manifestation fylld av kraft och hopp - i bjärt kontrast till det mörka hatet. Hennes besök - efter inbjudan från DT - uppmärksammades stort över hela landet.

I år kommer bland annat Centerpartiets ledare Annie Lööf till kommunen på 1 maj av samma anledning - att tydligt ta avstånd från extremismen. Hon konstaterar att nazisterna skapar otrygga samhällen och tycker att det är otäckt att 1900-talets mörkaste historia gör sig påmind på våra gator.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har återigen fått tillåtelse att demonstrera och marschera i Ludvika i morgon. Den här typen av beslut väcker alltid starka reaktioner. Polisen hänvisar till grundlagens mötes- och yttrandefrihet som är och ska vara mycket långtgående. Den utgör en av grundpelarna för vår stolta demokrati. Och den ska vi värna.

Hur avskyvärt vi än tycker att det är har de faktiskt rätt att uttrycka sin åsikt.

De demonstrerar för fjärde året i rad i Dalarna. Det är ingen stor nyhet för oss längre - men det betyder inte att vi vänjer oss vid eller accepterar det budskap som sprids av våldsbejakande nazister i vitskjortor.

Ingen ort vill ha rykte som nazistfäste

Enligt tidningen Expo:s kartläggning har Dalarna hög närvaro av högerextrema NMR. Bland de sju mest aktiva kommunerna återfinns Dalarna på fyra av dem; Ludvika, Borlänge, Mora och Säter, där Ludvika är extra utsatt. Det är kommunen som ofrivilligt fått uppmärksamhet som nazistfäste - ett rykte ingen ort vill ha. Det är också här engagemanget för allas lika värde och emot extremism är som allra störst.

Efter förra årets 1 maj - då toleransarbetet tog fart - har mycket skett. Många projekt har startats, både i Ludvika och på andra orter i Dalarna av privatpersoner, föreningar, företag, skolor och organisationer. För initiativet och det initiala arbetet prisades DT-redaktionen och DT:s politiska redaktör Gabriel Ehrling Perers med Klara Lindh-stipendiet tidigare i år.

När vi som står upp för alla människors lika värde återigen samlas i Ludvika i morgon för det fortsatta toleransarbetet - samtidigt som nazisterna går sin korta väg genom centrala Ludvika väl övervakade av poliser - gör vi det övertygande om att tillsammans kan vi göra skillnad. Det har vi visat prov på tidigare. Och det ska vi visa prov på igen.

Den här gången håller vi till i Lorensbergaskolan med fokus på unga. Långt över hundra speciellt inbjudna personer kommer att delta i ett program under dagen under rubriken "Ludvika och Dalarna för tolerans och emot extremism",

Det var här på skolgården som nazisterna försökte rekrytera barn

Det var ju just där på skolgården som nazisterna rekryterade barn - försökte fånga dessa unga människor som är på väg att skapa sig en egen identitet, egna uppfattningar och värderingar. För rektor Göran Törnqvist var det som hände en chock, men också ett uppvaknande att något måste göras. Hans erfarenheter är värda att lyssna på och kan läsas här i ett DT-reportage.

Rektorn är bara en i raden av Ludvikabor som gått från ord till handling. Spendrups och ABB går till exempel in med pengar till forskning. Och när Annie Lööf ägnar sin 1 maj åt Ludvika känns det som ett utmärkt val. Hon är intresserad av se och höra vad vi gör för gott i kommunen som fått ett sånt dåligt rykte.

Det finns mycket att berätta som inte handlar om hat och mörker

Och det finns mycket att berätta. Som inte handlar om hat och mörker. Allt det där andra som våldsbejakande extremister inte står för. De må samlas med sina fanor och hålla tal på 1 maj, men motkrafterna är så oändligt mycket större. Vi kommer alltid att vara fler.

Programmet i skolan är för särskilt inbjudna, men klockan 17.00 är allmänheten välkommen till Ludvika Ulrika kyrka för att lyssna till ett samtal modererat av biskop Mikael Mogren. Bland annat medverkar författaren Julie Lindahl, som är barnbarn till en SS-officer i Nazityskland.