Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: I Krylbo lever människor i misär - men ingen vill ta på sig ansvaret

Folk har samlats till det sedvanliga kommunfullmäktigemötet i Avesta. En man går fram till en av politikerna och får hjälp av några kvinnor att översätta. Han berättar att han och hans fru har en liten bebis som har blivit biten av kackerlackor och löss.

Han vädjar; Kan inte du hjälpa oss ut, vi kan inte bo så här!

Familjen bor i Krylbostäder. Den här händelsen fick vår reporter i Avesta, Martin Wik att bestämma sig för att tidningen måste gå på djupet. Är det verkligen så illa i det här området i Krylbo som vi hört om under så många år?

Martin Wik och reporterkollegan Anton Ryvang har träffat människor i misär. Kackerlackorna springer på golven och svartmöglet växer i taken. I den fuktiga källaren – dit inte ens polisen gärna går ner - luktar det avföring. Där ligger sprutor och kanyler, men ingen fungerande tvättmaskin. Det stinker fortfarande rök i trappuppgången efter en brand. Miljökontoret har en mängd pågående ärenden.

Men fastighetsägaren slår ifrån sig – bostäderna är i gott skick, påstår han.

Av de som flyttat in den senaste tiden är många dömda för brott och/eller har sociala eller ekonomiska svårigheter. Kommunalrådet Lars Isacsson (S) pratar om social dumpning. En procentuellt stor del av de brott som begås i Avesta sker nämligen just på de här adresserna.

Föräldrar törs inte släppa ut sina barn i sandlådan att leka. Att leva i en sån här utsatt situation leder till en enorm otrygghet. Flera säger att de vill flytta – men de får ingen annan bostad.

Husen i Krylbo är en sorglig historia – alltsedan kommunen sålde av bostadsbeståndet på hela 700 lägenheter i slutet av 90-talet har det gått stadigt utför.

Med start i dag publicerar vi flera reportage om Krylbostäder och människorna där. Det är en skrämmande läsning hur ett område fått förfalla. Att situationen är ohållbar är alla överens om. Samtidigt lika tydligt att ingen vill äga problemet.

På torsdag kväll bjuder vi in till en öppen diskussion i församlingsgården i Krylbo. Vi vill prata om det självklara:

Hur har det kunnat bli så här?

Hur kan människor få fortsätta leva i misär?

Hur ska det bli tryggt igen?

Och framförallt, vems är ansvaret?

Vi påstår inte att vi kan lösa problemet, det ansvaret vilar inte på lokaltidningen. Men vi har en skyldighet att lyfta situationen och synliggöra de utsatta människornas vardag.

En önskan är i vart fall att vår journalistik kan ge människor hopp om att det kan bli bättre.