Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Herr talman, välkommen till ett Dalarna där extremismen finns – men möter motstånd

Demokratin fick fäste i Sverige för hundra år sedan när vi fick den allmänna och lika rösträtten för kvinnor och män. Talmannen Andreas Norlén är nu därför ute på Sverige-turné för att öka kunskapen om demokratins genombrott. Det är värt att fira.

Men det är inte värt att fira de högerextrema krafternas koncentration till Dalarna. Här sätts verkligen demokratin på prov när yttrandefriheten och demonstrationsfriheten värnas samtidigt som vi strävar efter ett tolerant samhälle.

Fokus ligger på extremism - ett självklart val i Dalarna

På programmet när Norlén kommer till länet i dag, fredag och på lördag - inbjuden av landshövding Ylva Thörn - ligger fokus på extremism. Med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter här är det ett självklart val av ämne. Det är en del av vår vardag. För människorna i Ludvika är det inget konstigt att träffa på en nazist i butiken eller på skolan. Så ser det inte ut för de allra flesta och framförallt inte en politiker som verkar Stockholm.

Nazisterna finns här. De är som tur är inte många, men deras närvaro gör ändå avtryck. Då kan vi vara stolta över den starka motkraft som väckts till liv i Dalarna och som växer sig starkare för varje dag.

Civilsamhället i Ludvika stod upp för allas lika värde

Det började 1 maj 2018 när förintelseöverlevande Hédi Fried kom till Ludvika. Civilsamhället samlades och stod upp för allas lika värde och emot extremism. Toleransprojektet som startades av oss här på DT tillsammans med dåvarande politiska redaktören Gabriel Ehrling Perers fick uppmärksamhet i hela landet. Vi har prisats för det med Klara Lindh-stipendiet och Ehrling Perers har lovordats av många för initiativet, där vi som lokaltidning kunde vara den samlande kraften. Det har blivit en framgångsrik modell som andra nyfiket tittar på.

Och det finns mängder av exempel på initiativ som tagits efter det av bland annat privatpersoner, föreningar, företag, myndigheter och kyrkan.

Landshövdingen har varit med på toleransprojektets resa hela vägen. Därför är det inte konstigt att hon väljer ut människor som betytt mycket för kunskapen om extremism nu när hon ordnat program för talmannen.

Jag rekommenderar varmt att gå och lyssna på Christer Mattsson

En av dem som pratar på ett offentligt seminarium på högskolebiblioteket i Falun kl 16.00 i dag är Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Han är en av de främsta experter vi har på NMR och är flitigt intervjuad i medierna. Han är dessutom en av de främsta föredragshållarna jag lyssnat till. Christer Mattssons förhållningssätt till de högerextrema männen (som det oftast handlar om) är otroligt intressant. Han pratar av egen erfarenhet och jag rekommenderar varmt att gå dit och lyssna.

Demokrati handlar bland annat om att få framföra sin åsikter. Men var går gränsen mellan yttrandefrihet och rådande lagstiftning?

Nu börjar företrädare för högerextrema organisationer att fällas för olika typer av brott som ofredande, skadegörelse, brott mot knivlagen och ohörsamhet mot ordningsmakten. Bland annat för att ha stoppat Pride-paraden i Falun 2017 och för att ha ordnat en icke tillståndsgiven manifestation utanför DT:s lokaler på Ingarvet för ett år sedan. Det handlar inte om några stränga straff - men ändå något.

Domstolens tolkning kan få stor betydelse för hur samhället ser på NMR:s demonstrationer

Mer intressant är utfallet av den rättegång som pågår just nu mot 16 anhängare av NMR som demonstrerade på Bokmässan i Göteborg 2017. Två av dem som är åtalade är Pär Öberg och Pär Sjögren från Dalarna. Om åklagarens tolkning vinner gehör hos rätten att det är hets mot folkgrupp, kommer det att få stor betydelse för hur myndigheterna kommer att kunna agera framöver.

Talmannen får se hur en nationell fråga på riktigt påverkar lokalt

Nu ska också en statlig utredning titta på ett eventuellt förbud mot rasistiska organisationer. Riksdagsledamoten Maria Strömkvist (S) från Ludvika är en av dem som ska jobba med frågan. Att hon är med i utredningen känns helt rätt. Hon har ju egna erfarenheter av en stark närvaro av NMR-anhängare i sin kommunen.

Talmannens besök i Dalarna är viktigt eftersom det är ett bra tillfälle att lyfta vilka konsekvenser en nationell problematik kan få på det lokala planet i kommuner där nazisterna marscherar på 1 maj eller plötsligt dyker upp utanför en bokhandel, skola eller på torget i olovliga demonstrationer.

Min förhoppning är att talmannen åker hem med nyvunna erfarenheter som bidrar till arbetet emot extremism.