Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: DT ökade med 500 prenumeranter – vi tackar er som stöttar den lokala journalistiken

Intresset för lokala nyheter är stort. Det visar den officiella tidningsstatistiken för förra året som nu presenterats. DT har ökat antalet prenumeranter med 500 och vi når ut till allt fler varje dag. Det är otroligt glädjande! Vi har er läsare att tacka för det. Det är ni som ger oss förutsättningar att fortsätta göra viktig lokal journalistik.

42 800 prenumeranter hade vi på DT när mätningen gjordes för 2019.

Det är 42 800 anledningar att ta vårt uppdrag på allvar. Jag ser det också som ett kvitto på att vi gör är viktigt för dig som bor i Dalarna.

Som oberoende media har vi ett ansvar – men utan att läsarna stöttar den lokala journalistiken finns ingen affär, ingen framtid.

Vi är mitt uppe i en avgörande förändring där de digitala prenumerationerna väger upp det vi tappar i papperstidningen

På det glada 90-talet var det vanligt att fira med tårta när de så kallade TS-siffrorna (tidningsstatistik) presenterades en gång om året. Siffrorna visade vilka tidningar som hade gått upp eller ner i antalet betalande prenumeranter av papperstidningen. I takt med att färre efterfrågade den hemburna tidningen blev det också allt färre tillfällen för medarbetarna att mumsa upplagetårta.

Vi är nu mitt uppe i en avgörande förändring där de digitala prenumerationerna väger upp det vi tappar i papperstidningsupplaga – med råge. Det är en mycket glädjande utveckling i en tid då hela branschen kämpar med att få verksamheten att gå runt. Den digitala mognaden och beteendet är spritt i alla åldrar. Det är inte bara unga som är på nätet men vi kan långt ifrån blåsa faran av. Hur det ser ut om ett år är det ingen som vet.

Oavsett kanal är det innehållet som räknas.

Ingen annan medieaktör är närvarande i hela Dalarna som DT är

Det som händer lokalt – som är just det som DT bevakar i alla Dalarnas kommuner – är det intressanta. Ingen annan medieaktör är närvarande i hela länet som vi är. Därför är det också till oss läsarna kommer för de senaste nyheterna, livesändningar från olyckor eller sport, för fördjupningarna och analyserna, för granskningarna och för att hålla sig uppdaterade om vad som händer i dalfolkets vardag.

Det är ingen lätt utmaning. Läsarna är kräsna och kräver bra engagerande relevant journalistik för att lägga pengarna på en prenumeration. Vi har också en utmaning i att vara närvarande. DT har fler reportrar nu som jobbar utanför huvudredaktionen i Falun. Till exempel har vi stärkt upp i Borlänge och Malung-Sälen och nyligen öppnade vi åter redaktionen i Hedemora, där två reportrar nu jobbar. Men den riktigt stora förändringen gjorde vi i Avesta, där Avesta Tidning nu har en större redaktion med egen chefredaktör.

Plusabonnemangen på sajten ökade med 67 procent

Siffrorna i den här statistiken visar vad som hänt mellan 2018 och 2019. Sammanlagt fick vi 500 fler kunder på DT:s titlar (Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Mora Tidning, Nya Ludvika Tidning, Södra Dalarnes Tidning och Avesta Tidning som då ingick). Plus-abonnemangen (där du kan ta del av publiceringarna på sajten) ökade med 67 procent på ett år och de som köpte e-tidningen ökade med drygt 10 procent.

Men vi når också fler. Varje genomsnittlig dag nådde vi ut med papperet och digitalt till 114 000 läsare under förra året. Det visar den senaste mätningen från Orvesto, som mäter svenska tidningars räckvidd.

Det förtroende vi fått ska vi anstränga oss å det yttersta att förvalta.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips