Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: DT leder nyhetsmatchen i Dalarna – nu satsar vi ännu mer på lokal journalistik

Artikel 1 av 3
Det är vi som är nya DT
Visa alla artiklar

Jag känner stolthet över det vi gör på Dalarnas Tidningar. Oberoende lokal journalistik är grunden för ett demokratiskt samhälle och varje dag året runt tar vi det ansvaret.

Engagemanget för lokala nyheter är stort. Våra trogna prenumeranter läser oss varje dag och vi ser mängden av digitala läsare som är inne och tar del av det vi gör på sajten dt.se.

Det har inte undgått någon att mediebranschen står inför stora utmaningar. Ofta får jag frågan; hur ska ni klara krisen? Här är det viktigt att understryka att all media i landet inte är i kris - vi är i omställning från en gammal papperstidningsaffär till en ny digital. Även annonsörernas beteenden förändras och globala teknikjättar som Facebook och Google tar allt större del av den svenska annonskakan. Dessa intäkter för lokaltidningen har minskat drastiskt.

Det är läsarna som har lokaltidningens överlevnad i sin hand, det är läsarna som är vår framtid. Så har det alltid varit.

Vi flyttar resurser för att stärka upp på vissa orter

Därför är jag extra stolt att kunna presentera Nya DT – det är nya medarbetare i nya roller på nya orter som ska ge dig framtidens journalistik. Du kan läsa närmare om alla förändringar här.

Det nya innebär bland annat fler reportrar ute i länet. Vi satsar mer resurser i Malung-Sälen, Borlänge och Rättvik. För oss är det viktigt att vara nära läsarna och att våra journalister har ett stort engagemang för de lokala frågorna.

DT:s redaktion har bredd, djup och spets på samma gång

DT är i dag den starkaste och enskilt största nyhetsförmedlaren i Dalarna. Vi är otroligt lästa och når ut brett i hela länet. Titta bara på bilden där alla DT-journalister samlats! Det är bredd och djup och spets på samma gång.

Eftersom vi kommer ut i hela Dalarna är det inte helt lätt att förstå vad DT egentligen är. Här nedan lite snabbfakta om oss:

Vi är ett 60-tal journalister

Vi finns på 7 redaktioner

Vi ger ut 5 titlar (Mora Tidning, Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Södra Dalarnes Tidning och Nya Ludvika Tidning) och 1 sajt och app; dt.se

Vi bevakar 15 kommuner

Vi har 39 000 prenumeranter – 10 000 av dem är helt digitala

Vi har 30 000 inloggade kunder på sajt och i app varje vecka

Vi har 700 000 artikelvisningar på sajt och i app varje vecka

Vi skriver 500 lokala artiklar per vecka (robottexterna om t ex sport och fastighetsaffärer undantagna)

Både SVT och P4 koncentrerar sina resurser till Falun

Vår överlevnad bygger på att det vi gör är tillräckligt relevant och intressant – annars finns det ju ingen anledning att läsa oss. Public Service-bolagen som SR och SVT verkar under helt andra ekonomiska premisser. De får varje år miljarder att röra sig med – oavsett hur mycket de engagerar eller intresserar.

Både SVT Nyheter Dalarna och P4 Dalarna har dessutom koncentrerat sina resurser till Falun – även om de har i uppdrag att bevaka hela länet.

15 kommuner är en utmaning och tillsammans med Avesta Tidning (som just nu storsatsar med fler lokala journalister) och Dala-Demokraten har DT en kontinuerlig bevakning av alla dessa 15. Vissa mer, andra mindre beroende på storleken på kommunen - och naturligtvis nyhetsläget.

Vår fortsatta ambition är att vara Dalarnas främsta nyhetsförmedlare. Det betyder att vi avger ett löfte till läsarna. Det lyder så här:

DT – för, om och i hela Dalarna

Och i en längre text kan det utvecklas så här:

Vi bryr oss om människors vardag och vi tar ansvar – både för vad som händer i samhället och för vår oberoende journalistik. Med vårt stora engagemang gör vi skillnad.

Vi berättar, kommenterar och granskar för att ge kunskap och insikt. Vi är snabba, men går också på djupet. Stora frågor är lika viktiga som små.

Vi är nära och ger dig de lokala nyheterna i Dalarna dygnet runt.

Hoppas du vill följa med Nya DT in i framtiden. Du kommer inte att bli besviken.