Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Det är nu vi minns allt vi glömt bort från året som gått – och gissar vad som händer nästa

Snart är 2019 till ända och vi blickar både bakåt och framåt. Det här är den märkliga tiden på året då vi tar fram minnena samtidigt som vi gissar oss in i en framtid vi faktiskt inte vet så mycket om.

Det händer mycket på ett år. Det blir tydligt när en sätter sig ner och summerar. Tittar igenom Facebook-flödet, bläddrar i bilderna eller googlar på artiklar från 2019.

I år har vi haft anledning att minnas tillbaka på tre tragiska händelser som påverkade många människor i Dalarna

I slutet av december presenterar vi som brukligt listor med de största nyhetshändelserna och de artiklar som blivit mest läst och då dyker det alltid upp det där vi hade glömt bort. Nu har vi dessutom ett helt decennium att se tillbaka på.

I år har vi dessutom haft anledning att åter minnas tre stora och tragiska händelser som kom att starkt påverka människor i Dalarna och där vi lyfte fram de personliga berättelserna.

Det är 25 år sedan Flinkmorden i Falun, då sju unga liv släcktes en ljus sommarnatt.

Det är 25 år sedan Estonia förliste – den värsta fartygskatastrofen i våra vatten i fredstid.

Det är 15 år sedan Tsunamin svepte in över det thailändska semesterparadiset och orsakade död och förödelse.

Det här var händelser som satte djupa spår och påverkade en helt nation. Men som – mitt i den stora tragiken – samtidigt lett till ökad kunskap, förändringar och förbättringar.

DT:s nya ägare tror starkt på lokaltidningens framtid

Den tidning du håller i handen just nu eller den text du läser på datorn, paddan eller i mobilen är också ett resultat av förändringar – av det mindre slaget – men ändå betydelsefulla för utgivningen av tidningen.

Vi fick nya ägare. Den familjeägda koncernen Bonnier köpte Mittmedia där bland annat DT ingår. De nya ägarna tror starkt på lokaltidningens framtid och de ställer tydliga krav på att Mittmedias förlust ska vändas till vinst redan nästa år för att säkra utgivningen framöver. Bonnier vill att vi ska vara ännu mer lokala och därför är Avesta Tidning (som tidigare ingick i DT) nu en egen organisation med en egen chefredaktör, Gabriel Ehrling Perers, som tidigare var politisk redaktör på DT.

Tidningstraditionen i Dalarna är stark. DT med papperstidningstitlarna Falu Kuriren, Mora Tidning, Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning och Södra Dalarnes Tidning och det digitala varumärket dt.se har i dag fler prenumeranter än samma tid för ett år sedan.

I dag är det fler som prenumererar på någon av DT:s titlar än för ett år sedan

Det här kan vara svårt att få ihop när mediebranschen sägs vara i kris.

Det vi förlorar på de papperstidningsprenumeranter som vi tappar tar vi igen med råge med digitala kunder som läser e-tidning eller följer nyhetsrapporteringen på sajten eller i appen i telefonen. Den här utvecklingen har vi väntat på länge och nu sker ett skifte på riktigt.

Därför ser framtiden ljus ut både för våra papperstidningar och digitala produkter. Av de cirka 40 000 prenumeranterna som DT har är en fjärdedel helt digitala och läser ingen papperstidning över huvud taget. Varje vecka är cirka 28 000 av våra kunder inne och läser något på sajten eller i appen (även den som har en papperstidningsprenumeration läser oss digitalt). Tillsammans gör ni långt över än en halv miljon besök i våra artiklar per vecka.

Det här är fina siffror som jag är stolt över att kunna presentera.

Vår enda chans att överleva är att vi gör tillräckligt engagerande och relevant innehåll värt att betala för.

Men samtidigt som vi är hoppfulla inför 2020 kommer det att fortsätta ske förändringar. VAD vet jag inte, men ATT. Under en lång rad av år har papperstidningens död förutspåtts. Än så länge finns den kvar, även om ett antal tidningar i landet lagts ner under året.

Utmaningarna för lokaltidningarna är stora. Vår enda chans att överleva är att vi gör tillräckligt engagerande och relevant innehåll värt att betala för.

Det är du som gör det möjligt för oss att granska, bevaka och berätta

Dalarna är en särskild utmaning i sig med 15 kommuner som alla har unika och särskilda förutsättningar. Vår ambition är att upplevas som närvarande och vara en naturlig del av människors vardag. Redaktionen består av ett stort och härligt gäng som är utspridd över hela länet. På bilden här intill har vi samlat de flesta av oss. Under året har vi också förstärkt journalistiken ytterligare i några kommuner.

Jag riktar ett stort tack till dig som är kund hos oss och hoppas att vi ses även under 2020. Det är du som gör det möjligt för oss att granska, bevaka och berätta.