Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Därför tar vi betalt för vår rapportering om coronaviruset

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Annons

Coronaviruset drabbar oss alla. Timme för timme förändras läget och det tas kontinuerligt beslut som påverkar många i världen, i Sverige och i Dalarna.

Som lokaltidning har vi förstås fullt fokus på detta just nu. DT:s medarbetare jobbar dygnet runt för att hitta de senaste nyheterna.

Den här typen av synpunkter är inte ovanliga. Det lät likadant under de stora skogsbränderna 2018 eller när det handlar om allvarliga trafikstörningar eller försvunna personer

Många har reagerat över att nyhetsrapporteringen om corona inte är gratis för alla att läsa. Framförallt är det i kommentarer i sociala medier som dessa synpunkter förs fram. Så här kan det låta;

”Varför tar ni inte ert samhällsansvar och har artiklar öppna för mycket allvarliga frågor som berör allmänheten? Det kommersiella får inte drabba kreti och pleti”

Den här typen av inlägg är inte ovanliga. Det lät likadant under de stora skogsbränderna 2018 eller när det är allvarliga trafikstörningar eller försvunna personer. Och ja, det är frågor som rör allmänheten. Våra läsare är en del av allmänheten och vi gör naturligtvis innehåll som engagerar och berör både våra prenumeranter och de som bor i Dalarna.

Det krav som vissa ställer på oss – att vi har en skyldighet att informera gratis på sajten – är orimligt.

Sedan några år tar vi och de flesta mediehusen i Sverige betalt för artiklarna även på nätet.

DT är ingen myndighet eller offentlig institution som har något uppdrag från samhället att sprida information.

Vi är ett vanligt privat företag med en verksamhet som är beroende av intäkter för att kunna täcka de kostnader vi har. Vi jobbar dessutom i en bransch i stark förändring vilket har stor påverkan på vår ekonomi. Historiskt har vi under många år gett bort allt innehåll gratis på tidningarnas nyhetssajter. Men sedan några år tar vi och de flesta mediehusen i Sverige betalt för artiklarna även på nätet.

Våra papperstidningsprenumeranter har alltid betalat för innehållet. Vi har aldrig delat ut tidningen gratis vid stora nyhetshändelser. Därför är det logiskt att alla är med och betalar för vår journalistik. Även de som läser digitalt.

Det är inte gratis hos SR eller SVT – vi betalar redan för det via skattsedeln

De som har synpunkter på att vi har en betalvägg hänvisar till Sveriges Radio och SVT och att där är det gratis att läsa. Nej, det stämmer inte. Det är öppet för vem som helst på sajten, men gratis är det inte. Via skattsedeln betalar vi alla löner och annat till public service-bolagen. DT får inga sådana statliga pengar.

När det gäller allt som händer runt coronaviruset har vi dock valt att ha visst material öppet. Det första rapporterade fallet i Dalarna kunde alla läsa om. Regionens presskonferens var öppen. Vi har sänt tv från Folkhälsomyndighetens presskonferenser liksom när regeringen gått ut med information. Där har vi gjort bedömningen att det är information som vi anser bör nå ut till alla. Det finns fler exempel och det kommer säkert fler öppna artiklar också framöver.

Våra publiceringar är dessutom alltid öppna den första timmen. Och den som ställt in en push i appen får en avisering på en gång det finns något nytt att läsa.

Många tycker att det vi gör är viktigt, då borde det också vara rimligt att betala för journalistiken

Men hur viruset påverkar samhället runtomkring oss är inget som är helt avgörande att få reda på. Javisst, det är mycket intressant och många vill veta – det ser vi på hur många som är inne på vår sajt och läser – men knappast livsviktigt vad det får för konsekvenser att evenemang ställs in eller matcher spelas för tomma läktare.

Det stora intresset att läsa om coronaviruset hos DT är vi glada över – även om information finns att hämta även på andra officiella sajter. Det visar att vi är en viktig nyhetsförmedlare för den som vill hålla sig uppdaterad om läget i Dalarna. Då tänker jag att om det vi gör är viktigt borde det också vara rimligt att betala för den journalistiken.

I Facebook-flödena finns det också de som försvarar att det kostar pengar

De som bara vill läsa nyheter på dt.se betalar fyra kronor om dagen. Inte mycket för en sajt som levererar nyheter från hela Dalarna dygnet runt, året runt. Prenumeranter som även vill kunna läsa e-tidningen – den digitala papperstidningen – betalar drygt sex kronor per dag. Då har man dessutom tillgång till ytterligare 40 e-tidningar och sajter i Sverige.

Men i Facebook-flödena finns det de som försvarar vår affärsstrategi. Som förstår att journalistik kostar. Om ingen betalar finns det ingen morgontidning alls i Dalarna. Den utvecklingen vill ingen se. Vem ska då granska och avslöja och ge dalfolket oberoende och trovärdiga lokala nyheter?